Pet razloga zbog kojih kašalj može da traje dugo

12.01.2024. | 22:28

Uporan kašalj je vrlo čest simptom posljednjih dana, a brzo djelovanje vam može bar malo olakšati prehladu ili grip..

Skoro da ne postoji osoba koja se ne muči sa upornim kašljem već neko vreme, a ukoliko se ne radi o nekom od virusa koji su zastupljeni, pa kašalj postane hroničan onda to može biti i simptom nekih ozbiljnijih stanja.

Ukoliko mislite da imate hroničan kašalj, najbolje bi bilo da se konsultujete sa ljekarom kako biste isključili neke od dijagnoza.

Astma

Astma, hronična bolest koja pogađa pluća, uzrokuje ponavljane epizode (poznate kao napadi astme) kratkog daha, stezanja u grudima i noćnog ili ranojutarnjeg kašlja, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). To je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa decu, ali može zahvatiti i odrasle.

Okidači astme su različiti za svakoga, od vježbanja i određenih namirnica do dima cigareta i drugih iritansa koji se prenose vazduhom i izazivaju napad. Identifikovanje i izbjegavanje okidača (ili barem minimiziranje izloženosti njima) ključni je deo upravljanja astmom.

Alergije

U toku zime provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, te smo i izloženiji alergenima koji se u njemu mogu naći. Ukoliko ste alergični na vlagu, grinje i druge uobičajene alergene, možete se suočiti sa upornim zimskim kašljem. Da biste dobili pomoć, poželjno je da se obratite alergologu i odradite alergo test. Na taj način ćete saznati na šta ste alergični i kako da se držite dalje od tih alergena. Jedna od terapijskih opcija je i desenzibilizacija na određene alergene.

Zagađenje vazduha

Različiti zagađivači i iritanti u vazduhu mogu uzrokovati uporan kašalj. Čak i kratkotrajno izlaganje isparenjima može dovesti do kašlja, sluzi i iritacije pluća. Isparenja takođe mogu pogoršati simptome alergije ili astme.

Slično tome, spore plesni koje se nalaze u kućama i oko njih mogu uzrokovati kašalj kada se udahnu.

Pušenje

Ljudi koji puše često razviju kašalj uzrokovan prirodnim odgovorom tijela da se riješi hemikalija koje ulaze u disajne puteve i pluća pušenjem. U ovom slučaju, hronični kašalj je često poznat kao pušački kašalj. Može početi kao suvi kašalj, ali na kraju može proizvesti sluz.

Studija iz 2016. objavljena u časopisu Medicine razmatrala je prevalenciju hroničnog kašlja i moguće uzroke u opštoj populaciji. Studija, koja se temeljila na korejskom nacionalnom istraživanju o zdravlju i ishrani, a uključivala je 119.280 odraslih osoba starijih od 40 godina, pokazala je da su 47,7 posto učesnika s hroničnim kašljem sadašnji pušači.

Naravno, najlakši način da se riješite pušačkog kašlja je da prestanete da pušite, a ako vam je potrebna pomoć oko toga, vaš porodični ljekar može vas uputiti u pravom smjeru.

Posljedice infekcije

Nakoh teških infekcija disajnih puteva, kao što su upala pluća i grip, poslije izliječenja može zaostati uporan kašalj. Može trajati sedmicama, pa čak i mjesecima.

Ovaj dugotrajni kašalj takođe može ukazivati na to da je u vašem organizmu možda zaostala infekcija te se savjetuju dodatna ispitivanja u te svrhe.

Oznake: Kašalj, Uzrok