Pažljivo u njihovoj blizini: Sjeverni Jadran preplavljen meduzama

Meduze su ove godine preplavile sjeverni Jadran, Centar za istraživanje mora u Rovinju dobija stotine video snimaka “želatinastih organizama” i poziva građane da nastave da šalju fotografije i snimke meduza jer pomažu naučnicima.

“To je dobar način da se vidi distribucija vrsta, koliko ih ima i gdje se najčešće javljaju“, objašnjava on.

Najviše informacija dobili su o meduzi kompas, a dr Kogovšek smatra da je to zbog činjenice da ova vrsta može da izgori. U Centar je stiglo mnogo informacija o rebrima, morskim orasima.

“Kompasna meduza može da izgori i njen dodir može da boli, posebno one sa osjetljivom kožom i djecu, ali za oko 24 sata sve bi trebalo da prođe”, kaže dr Kogovšek.

“More je ove godine drugačije. Meduze se lakše prilagođavaju tim uticajima nego, na primjer, plava riba“, objašnjava dr Kogovšek, objašnjavajući moguće uzroke tolikog broja meduza, dodajući da je možda u pitanju temperatura, možda neki drugi faktor.

Na pitanje da li će tako biti cijelo ljeto, ona kaže da su meduze prisutne tokom cijele godine, a najviše ih je zimi.

“Sada je sezona meduza kompasa, od februara do jula. Zatim slijede druge vrste, svaka vrsta ima svoje godišnje doba kada se pojavi“, objašnjava on.

Meduze ne bi trebalo da budu pretjerano opasne, ali ipak treba paziti u njihovoj blizini.

“Nema velike opasnosti, ali ih pozivam da ih ne diraju. To su lampe sa žarnom niti, sve sijalice imaju otrove, ne znamo kako će to uticati na kupače“, zaključuje dr Tjaša Kogovšek iz Centra za istraživanje mora u Rovinju za N1.

Ostavite komentar: