Pazite na grijanje i hlađenje sjedišta: Pretjerivanje može izazvati ozbiljne probleme sa prostatom

Uz kožna sjedišta u pravilu dolazi i grijanje, funkcionalnost koju naročito cijenimo zimi. Zahvaljujući grijanju sjedišta prije ćemo se ugrijati nego što se ugrije kabina vozila. Nešto rjeđe automobili (uglavnom visoke klase) omogućuju i hlađenje odnosno ventiliranje sjedišta. Uz ugodu u ljetnim i zimskim mjesecima mogu se pojaviti i dugoročne neugode koje ćete liječiti godinama. Urolozi najbolje znaju o čemu je riječ, neovisno radi li se o muškarcima ili ženama.

Krenete li na duže putovanje zasigurno ćete željeti do cilja doći što prije, s minimalnim stajanjima i pauzama. Vjerojatno ćete i na toalet ići tek kad vas dobro „pritisne“. Ne kaže se bez razloga da postoje tri sile: centrifugalna, centripetalna i – sila na wc. Međutim, to nije dobro za vaš mokraćni mjehur.

Kao što za isti taj mjehur nije dobro i da vam tokom cijelog puta u ljetnim mjesecima puše hladan zrak iz ventilacije. Oni koji imaju tegobe ili ih žele izbjeći preko nogu i tog dijela tijela staviće nekakav prekrivač ili majicu kako bi zaštitili mjehur. Muškarci kako bi zaštitili i svoju prostatu.

Uz ventilaciju, u kabini postoji i donja zona, a to su sjedišta s dodatnim funkcionalnostima poput grijanja i hlađenja. Iako se radi o ugodnom stanju, posljedice mogu biti teške i trajne, ukoliko pretjerate s korištenjem, što nam je potvrdio i jedan urolog. Pojedina sjedišta u vozilima imaju nekoliko stepeni grijanja i hlađenja, a pretjerivanje može izazvati kronične bolesti.

Hlađenje sjedišta može prouzročiti bolesti kao što je prostatitis, a razbolite li se od ove bolesti ponekad ćete doslovno doći u stanje ludila od bolova i tegoba. Dakle, svi koji imaju problema s kroničnom upalom prostate moraju paziti na hlađenje sjedišta i puhanje hladnog zraka. Kao što prostata ne podnosi da putujete 10 sati i bez ikakve pauze ne obavite mokrenje. Preporuka urologa s kojim smo razgovarali je da se minimalno svaka dva sata napraviti pauza za odlazak u toalet. Naravno, to će dobro doći i cijelom tijelu – kičmi, nogama, rukama, vašem vratu, prokrvljenosti, mozgu… Radite li velike pauze između odlazaka u toalet, primijetićete odgodu funkcionalnosti mokrenja, prenosi revijaHAK

Već je i samo sjedenje nepovoljan položaj za prostatu koja je jako osjetljiva na prohlađivanje i kronične upale mokraćnog mjehura. Mokraćni mjehur na sve podražaje reaguje stiskanjem. Žene mogu pogoršati učestalog neodgodivog mokrenja i akutizaciju mokraćnog mjehura, iako do tada nisu imale tegobe. Dugo zadržavanje mokraće, na dugim putovanjima, dovodi do prerastegnutosti mokraćnog mjehura pa se pojavljuje problem s čekanjem početka mokrenja. Govorimo o mokrenju s prepunjenim mokraćnim mjehurom. Kod muškaraca se događa da hitno moraju obaviti mokrenje, pa makar to bilo i pored prometnice, jer bi se čovjek inače pomokrio na sjedalu.

S druge strane, grijanje sjedišta omogućuje blagotvorno djelovanje i dobro čini mokraćnom mjehuru i prostati te daje zaštitu od akutizacije odnosno zatajivanja funkcionalnosti. Trebali bi istovremeno pripaziti na jakost grijanja sjedišta jer iz biologije znamo kako visoka temperatura nije dobra za muške testise. Nisu bez razloga pozicionirani tako kako jesu, van muškog tijela. Visoka temperatura na našem tijelu može dovesti do znojenja, a kad se spoje vlažno i toplo rezultat su gljivice. To je „dobitna formula“ za gljivice kojih ćete se dugo rješavati.

Ostavite komentar: