Pacijenti sa manjim moždanim udarom često propuštaju lijekove za razređivanje krvi

Većina pacijenata, posebno žena, sa blažim moždanim udarom, ne dobijaju odgovarajuće lijekove za razređivanje krvi kada napuste bolnicu i možda će morati posebno da zatraže ove lijekove.

To će biti jedna od tema Međunarodne konferencije o moždanom udaru 2023. koja se održava sljedeće nedelje u Dalasu.

Među skoro 3.000 preživjelih od blagog moždanog udara koji su otpušteni iz devet bolnica u Merilendu od 2018. do 2021. godine, samo 40 odsto je dobilo odgovarajući recept za dva lijeka za razređivanje krvi, pokazali su podaci objavljeni uoči sastanka, prenosi Reuters.

Žene su imale značajno manje šanse da dobiju ovu takozvanu dualnu antiagregaciju (DAPT) nego muškarci.

Lijekovi, kao što su aspirin i klopidogrel, sprečavaju da se trombociti u krvi drže zajedno i formiraju ugruške koji mogu da blokiraju arterije koje prenose krv u mozak i izazovu moždane udare.

Istraživanja su pokazala da DAPT smanjuje kratkoročni rizik od drugog moždanog udara kod ljudi sa nedavnim blažim moždanim udarom (blagi, simptomi koji ne onesposobljavaju) ili prolaznim ishemijskim napadom (TIA), koji se ponekad naziva „moždani udar upozorenja“.

U ovoj studiji, 43 odsto muškaraca i 37 odsto žena primilo je DAPT. Procenat pacijenata koji su primali DAPT nije se značajno razlikovao prema rasi, starosti ili tome da li je osoba liječena u specijalizovanoj bolnici za moždani udar.

Pacijenti i članovi porodice treba da se raspitaju o korišćenju terapije za sprečavanje nastanka ugruška nakon moždanog udara ili TIA, rekao je u saopštenju vođa studije dr Džonatan Solomonov iz Medicinskog centra Univerziteta Merilend u Baltimoru.

Povećanje upotrebe DAPT-a kod odgovarajućih pacijenata „moglo bi da dovede do smanjene stope ponavljanja moždanog udara u kratkom roku“, rekao je tim dr Solomonova.

 

 

Ostavite komentar: