Ove stvari nikako ne bi trebalo da radite 1. januara

01.01.2024. | 10:50

Vjeruje se da kako vam godina počne, tako će se i završiti. Bez obzira da li sebe smatrate sujevjernom osobom, neka mala pravila i rituali se provlače iz godine u godinu, tako da su na određeni način postali dio naše kulture.

Možete ih ispratiti ili ne, u svakom slučaju, zabavno je znati da se neka od sujeverja odnose ušravo na ulazak u novu godinu.

U nastavku slijede najčešća vjerovanja kada se radi se o pravilima ponašanja koja važe za dan uoči nove godine, kao i prvog januara, a za koja se vjeruje da će u narednoj godini donijeti sreću.

Novogodišnja večera

Kada je praznična trpeza u pitanju, prema vjerovanju nekih kultura, ako pripremate jelo od mesa, poželjno je da to bude meso životinja koje nemaju krila (dakle, bez piletine i ćuretine). Prema određenim narodnim vjerovanjima, time obezbjeđujete da blagostanje ostane u vašoj kući, odnosno da sreća ne “odleti” sa vašeg stola.

Radna godina

Obavite neki simboličan posao prvog dana Nove godine, iako je praznik. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, nekoliko riječi… Razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana.

Prema vjerovanju, ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.

Poljupci za sreću

U ponoć obavezno podijelite poljupce sa dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.

Odnosi sa drugima

Slično običaju koji važi za Božić, važno je i ko će poslije ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

Novac

Na samom početku godine, izbjegnite pozajmljivanje novca. Simbolika je jasna – ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj mjeri.

Ovo vjerovanje se sigurno ne poklapa sa vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1. januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmijenimo kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak, po ovom vjerovanju to ne bi trebalo raditi. Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posjete drugima ne nosite ništa od jela. Za to, sačekajte 2. januar.

Zdravlje ukućana

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.