Ostavlja posljedice na mozak! Korona virus povezan sa rizikom od mentalnih oboljenja

Kod svake osme osobe koja se zarazi virusom korona u roku od šest mjeseci nakon pozitivnog testa primijećeni su psihijatrijski ili neoruološki poremećaji, rezultati su najnovijeg istraživanja, piše “Gardijan”.

Naučnici ukazuju da virus može da ostavi posljedice na mozak i centralni nervni sistem. List navodi da se ne mogu ignorisati poremećaji kada je riječ o mentalnom zdravlju i poremećaju rada mozga kao posljedice virusa korona. Analiza – koja tek treba da se recenzira – takođe je otkrila da su se te brojke povećale na svakog trećeg zaraženog kada su uključeni pacijenti sa prethodnom istorijom psihijatrijskih ili neuroloških bolesti.

Takođe, kod svakog devetog pacijenta dijagnostikovana je depresija ili moždani udar, uprkos tome što nisu boravili u bolnici tokom bolesti, što je bilo iznenađujuće, rekao je vođa studije doktor Maks Taket sa odsjeka za psihijatriju na Univerzitetu Oksford.

Istraživači su koristili elektronske zdravstvene kartone za procjenu 236.379 hospitalizovanih i nehospitalizovanih američkih pacijenata sa potvrđenom dijagnozom kovida 19, upoređujući ih sa grupom kod koje je dijagnostikovan grip ili različite respiratorne bolesti između 20. januara i 13. decembra 2020. godine.

Analiza, koja je uzimala u obzir poznate faktore rizika kao što su starost, pol, rasa, osnovni fizički i mentalni uslovi i socijalno-ekonomska ograničenja, otkrila je da je učestalost neuroloških ili psihijatrijskih stanja u okviru šest mjeseci nakon dijagnoze kovida 19 bila 33,6 odsto. Kod skoro 13 odsto prvi put je dijagnostivan takav poremećaj, piše “Gardijan”. Istraživanja koja su ranije obavili ovaj i drugi stručnjaci ukazuju da je skoro svaka peta osoba zaražena virusom korona imala neki psihijatrijski poremećaj u roku od tri mjeseca nakon što je utvrđena infekcija.

U najnovijim analizama, istraživači su utvrdili da je većina dijagnoza češća nakon kovida 19, nego nakon gripa ili neke druge respiratorne infekcije, uključujući moždani udar, krvaranje unutar lobanje ili mozga, demenciju i psihotične poremećaje.

Generalno, kovid 19 je povezan sa povećanim rizikom od ovih dijagnoza, ali incidenca je bila veća kod pacijenata kojima je bilo potrebno bolničko liječenje, a naročito kod onih kod kojih su se razvile moždane bolesti. Taket je rekao da je sada pitanje koliko dugo ovi uslovi mogu potrajati nakon dijagnoze.

“Mislim da još nemamo odgovor na to pitanje”, rekao je on.

Ostavite komentar: