Ostali zapanjeni: Evo šta su naučnici otkrili kod preminulih od korone

O korona virusu se još mnogo toga ne zna, a nova otkrića u vezi sa ovim virusom nerijetko zapanje i naučnike…

Otkako je počela pandemija korona virusa, svjedoci smo brojnih “teorija” – da li će biti drugog talasa, tu su razna nagađanja i oko prenosa virusa, da li se prenosi vazduhom ili ne, i slično.

Činjenica je da mnoge stvari još uvijek ne znaju ni naučnici, koliko god da se cijeli naučni svijet bavi istraživanjem, a najnovije otkriće je zapanjilo čak i njih!

Naime, autopsije obavljene na ljudima koji su preminuli od korona virusa pomogle su naučnicima da otkriju dosta toga, između ostalog i ono što ih je iznenadilo – krvne ugruške u organima preminulih.

Dr Ejmi Rapkijevič, šefica patologije u “Langon Medikal Centru” u Njujorku u intervjuu za CNN je objasnila da je taj podatak veoma važan, jer je tek sada otkriveno da se ugrušci nisu pojavili samo u velikim, već i u manjim krvnim sudovima.

“To je dramatično jer, iako smo to možda očekivali u plućima, krvne ugruške smo našli u skoro svakom organu koji smo analizirali prilikom obdukcije”.

To nije jedino otkriće do kojeg su došle dr Rapkijevič i njene kolege.

Izvršene autopsije su otkrile neobičnosti o megakariocitima, odnosno velikim ćelijama koštane srži.

“One obično kruže izvan kostiju i pluća, a mi smo ih pronašli u srcu, bubrezima, jetri i drugim organima”, istakla je ona, pa objasnila da ako se u većem broju pojave na srcu, megakariociti stvaraju trombocite koji dovode do krvnih ugrušaka.

Pored toga, stručnjake je iznenadila još jedna stvar.

Oni su na samom početku pandemije mislili da virus izaziva upalu srca miokarditisom, ali su sprovedene obdukcije pokazale veoma mali broj miokarditisa.

 

Izvor:(Mondo.ba)

 

 

Ostavite komentar: