Oprez sa skladištenjem hrane! Ako jedete podgrijanu rižu rizikujete trovanje

22.09.2023. | 09:00

​Priprema obroka unaprijed odličan je trik za upravljanje napornom sedmicom. Ali trebali biste biti oprezni sa skladištenjem hrane na bazi žitarica koja može sadržavati opasne bakterije.

Možda ćete se iznenaditi da je jedan od najvećih krivaca za trovanje hranom kuvana riža. Bilo da pripremate obrok ili imate ostatke riže, mala je vjerovatnost da se rižom koja je nekoliko dana stajala u frižideru možete otrovati hranom.

Bacanjem te tri dana stare riže umjesto mogli biste se spasiti od nekih želučanih problema.

Zašto postoji opasnost od trovanja hranom od ostataka riže?

Sve vrste nekuvane riže mogu sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koja može uzrokovati gastrointestinalne bolesti poput povraćanja ili diareje. Spore su, otporne na toplotu i ne umiru kuvanjem.

Kako se riža hladi ulazi u zonu opasne hrane između 4 i 60 stepeni Celzijusa, bakterije se počinju brzo razmnožavati. Svake godine u SAD-u ima oko 63.400 slučajeva trovanja hranom Bacillus cereusom, prema klinici “Cleveland”.

Veliki rizik od trovanja hranom javlja se kada riža stoji vani duže od sat vremena – tada se spore bakterija mogu razmnožiti. Bakterije nisu problem ako rižu pojedete odmah. Bolest je mnogo češća od jedenja riže koja je odstajala na sobnoj temperaturi nekoliko sati, ohlađena i pojedena nekoliko dana kasnije. Ako vaša riža odstoji dva sata na sobnoj temperaturi ili jedan sat na 32 stepena Celzijusa, treba je baciti, prema “Food Networku”.

Koji je najbolji način skladištenja riže da se izbjegne trovanje hranom?

Kako biste spriječili trovanje hranom, ostatke riže trebali biste staviti u hladnjak ubrzo nakon što ste završili s kuvanjem (NHS preporučuje da ih pohranite “idealno u roku od jednog sata”).

Međutim, pripazite da ne stavljate vruću posudu s hranom u frižider, jer to može povećati temperaturu druge hrane i takođe dovesti do rasta bakterija. “Food Network” preporučuje porcionisanje velike količine riže u manje posude i hlađenje riže na sobnu temperaturu.

NHS preporučuje da svoju rižu držite u frižideru najviše jedan dan dok se ne podgrije, dok aplikacija “FoodKeeper” Ministarstva poljoprivrede SAD-a kaže da kuvanu rižu možete čuvati četiri do šest dana. “Food Network” kaže da možete nastaviti podgrijavati rižu tokom tri do četiri dana koliko je bila pohranjena, dok NHS ne preporučuje podgrijavanje više od jednom.

Koji je najsigurniji način podgrijavanja ostataka riže?

Ako planirate podgrijavati svoju rižu, pobrinite se da riža izađe iz mikrovalne ili bude vruća s unutrašnjom temperaturom od 75 Celzijusa, prenosi “N1”. I sljedeći put kada budete poželjeli rižu, ograničite količinu koju napravite na ono što vi i vaši bližnji planirate pojesti taj dan.