Oprez: Jedna stvar koju dodirujete svaki dan u prodavnici može da izazove rak

18.01.2019. | 02:06

Naizgled bezazleni papirići koje svako od nas ima u džepu mogu da izazovu opasnu bolest.

Čak 90 odsto računa koje dobijama u prodavnicama sadrži hemikalije koje mogu da dovedu do pojave raka, upozoravaju stručnjaci.

Računi koji koriste mastilo koje s vremenom blijedi napravljeni su od termalnog papira koji sadrži bisfenol A ili BPA. Ova hemikalija može da dovede do raka koji je uzrokovan hormonima, a ranije je povezivana i sa autizmom, sterilitetom, gojaznošću, dijabetesom tipa 2, prevremenim porođajima i ranim ulaskom u pubertet.

Već postoji zabrinutost javnosti da smo previše izloženi ovoj hemikaliji usljed velike upotrebe plastike u svakodnevnom životu. Treba izbjegavati skladištenje računa u tašnama, novčanicima, kolima i džepovima – upozoravaju stručnjaci, a među njima i profesor Nikolas Olea sa Univerziteta Granade u Španiji.

BPA se koristi u štampanju računa kao bi se pojačala boja slova i brojeva bez upotrebe mastila, a nalazi se takođe i u plastičnim flašama i posudama za hranu. Neke od zemalja rade na uvođenju zabrane za primjenu ovakvih vrsta računa, a među njima je i Francuska koja smanjuje njegovu upotrebu još od 2014. godine.

Stručnjaci savjetuju da ovi računi ne bi trebalo da dođu u kontakt sa hranom u kesi u kojoj ga dobijamo, da ne treba da stoje u kolima ili novčaniku i da treba da budemo u što manjem mogućem kontaktu sa ovim papirima, prenose Novosti.rs.

Vreme je da se koristi zamjena za ove račune koju u Francuskoj uvode još od 2014. godine.