Opasnost od skokova u vodu: Jednu stvar nikako ne smijete da uradite

Jedan čovijek teško je povrijeđen dok je skakao na trambolini, a uskoro se otvara i ljetnja sezona kada su učestaliji skokovi u vodu, što takođe može dovesti do povrede vrata.

Doktorka Ivana Stefanović savjetuje kako se treba ponašati u slučaju povrede vrata.

Dr Stefanović rekla je da je Hitna pomoć dobila poziv da je došlo do povrede glave.

“Nismo mogli da očekujemo da je došlo do povrede vrata. Mislim da je najveći problem što ne razmišljamo o vratnoj kičmi i mogućnosti da se povrijedi kičmena moždina”, navela je Stefanovićeva.

Prema njenim riječima, problem sa povredama vratne kičme je što se tu nalaze vitalni centri za disanje i rad srca i te povrede mogu biti toliko teške, a čak i smrtne, a da ne pričamo o mogućnosti kvadriplegije, odnosno potpune oduzetosti, prenosi RTS.

Kada imate takav tip povređivanja, kao što je skok u vodu da se pacijent žali na bol u vratu ili glavi, da ne može da pliva, da nije dobro isplivala, onda je potrebno da ga izvučete sa što manje pomjeranja glave. Najbolje da zovete spasioce, jer oni su obučeni za to – istakla je doktorka Stefanović.

Napomenula je da u toj situaciji ne treba ništa stavljati pod glavu, ne treba okretati osobu koja se povrijedila jer je moguće da su oštećene koštane strukture, ali da još uvijek nije povrijeđene kičmena moždina.

“Svakim pomjeranjem koštane strukture se mogu zabiti u kičmenu moždinu i napraviti teške tjelesne povrede sa teškim invaliditetom. Najvažnije je pomisliti da to može da se desi i ne pomjerati osobu. Zovite Hitnu i javite nam šta se desilo”, istakla je doktorka Stefanović.

Ostavite komentar: