Opada vam kosa? Ovih devet stvari mogu uzrokovati taj problem

31.05.2023. | 16:33

Gubitak kose može biti uznemirujući, naročito kada je uzrok nepoznat. I dok stručnjaci kažu da je gubitak kose često jednostavno rezultat genetike i starenja, postoji još nekoliko iznenađujućih objašnjenja za opadanje ili stanjivanje kose.

Neki od ovih uzroka su reverzibilni sa pravim intervencijama, a samo trebate znati šta da učinite, prenosi BestLife.

  1. Nedostatak vitamina

Ako ste primijetili neobjašnjivi gubitak kose, stručnjaci kažu da biste trebali obratiti pažnju na svoju ishranu. To je zato što su nedostaci vitamina iznenađujući, ali donekle čest uzrok gubitka ili stanjivanja kose.

“Određeni nedostaci u ishrani, kao što je neadekvatan unos željeza, cinka, biotina ili proteina, mogu uticati na sposobnost folikula dlake da proizvode nove vlasove kose. Uključivanje dobro zaokružene ishrane i razmatranje ciljanih dodataka ishrani, kada je potrebno, može pomoći u njegovanju zdravlja kose i smanjiti rizik od gubitka kose”, objašnjava dr med. Zein Obagi, stručnjak za dermatologiju i njegu kože u Gya Labsu.

  1. Trovanje teškim metalima

U rijetkim slučajevima, gubitak kose može ukazivati ​​na ozbiljno temeljno stanje, kaže Kelly Johnson-Arbor, dr med., ljekar medicinske toksikologije i privremena izvršna direktorica Nacionalnog centra za otrove. Konkretno, ponekad može upućivati ​​na trovanje teškim metalima ili izloženost toksičnim teškim metalima.

Johnson-Arbor kaže za Best Life da su trovanje talijumom i arsenom dvije vrste koje najvjerovatnije uzrokuju gubitak kose.

“Gubitak kose povezan sa trovanjem teškim metalima često je difuzne prirode i obično ga prate drugi znakovi i simptomi, uključujući zbunjenost, obamrlost i trnce u rukama i nogama te gastrointestinalne smetnje”, dodaje.

  1. Injekcije dermalnih filera

Injekcije dermalnih filera, koje se koriste za tretiranje bora i stvaranje mlađeg izgleda, takođe, mogu uzrokovati gubitak kose, upozorava Johnson-Arbor.

“Kada se fileri ubrizgavaju u potkožna tkiva, mali volumen ubrizgane tekućine može izazvati pritisak na krvne žile, blokirajući protok krvi do obližnjih folikula dlake”, objašnjava ona.

Injekcije hijaluronske kiseline i botulinum toksina (Botox) dvije su popularne vrste koje u rijetkim slučajevima mogu dovesti do gubitka kose.

“Ovo se najčešće primjećuje nakon ubrizgavanja filera u područje čela. Ova vrsta gubitka kose često nestane nakon nekoliko mjeseci”, dodaje.

Međutim, Johnson-Arbor napominje da se botox ponekad koristi i za liječenje gubitka kose, “jer opušta mišiće vlasišta i dovodi do potencijalno poboljšanog protoka krvi u vlasište”.

  1. Emocionalni ili fizički stres

Obagi ističe da emocionalni i fizički stres takođe mogu poremetiti normalan ciklus rasta kose, što rezultuje gubitkom ili stanjivanjem kose.

“Kada osoba doživi značajan životni događaj, podvrgne se emocionalnom stresu ili pretrpi fizičku traumu, njeno tijelo može preusmjeriti energiju od rasta kose, što dovodi do privremenog gubitka kose ili telogenog efluvija”, objašnjava.

Međutim, dermatolog napominje da je ova vrsta gubitka kose često reverzibilna nakon što se stres učinkovito riješi.

  1. Autoimuna stanja

Ako primijetite neobjašnjivi gubitak kose, važno je razgovarati o simptomima sa svojim ljekarom. Možda će vas htjeti ispitati na određena autoimuna stanja, između ostalog.

“Autoimuna stanja, kao što je alopecija areata, mogu uzrokovati gubitak kose greškom napadajući folikule dlake”, kaže Obagi.

“To rezultuje prekidom ciklusa rasta kose i naknadnim gubitkom kose. Liječenje temeljnog autoimunog stanja i traženje odgovarajuće medicinske intervencije može pomoći u kontroli gubitka kose u takvim slučajevima”, dodaje.

  1. Nuspojave lijekova

Vaši lijekovi takođe bi mogli biti krivi za gubitak kose, kaže Obagi. Ako sumnjate na lijekove kao uzrok gubitka kose, on preporučuje savjetovanje sa zdravstvenim radnikom kako biste istražili alternativne mogućnosti ili ublažili učinke.

“Gubitak kose može biti neželjena nuspojava određenih lijekova, kao što su lijekovi za kemoterapiju, antidepresivi, beta-blokatori ili hormonska terapija”, kaže Obagi.

  1. Određene frizure

Način na koji oblikujete kosu, takođe, može odrediti hoćete li je uspjeti zadržati, kažu stručnjaci.

“Određene frizure koje stvaraju pretjeranu napetost na folikule dlake, poput uskih konjskih repova, pletenica ili ekstenzija, mogu dovesti do trakcijske alopecije”, objašnjava Obagi.

“Konstantno povlačenje može oslabiti pramenove kose, uzrokujući njihovo pucanje ili ispadanje”, dodaje.

Odlučujući se za opuštenije frizure i izbjegavajući pretjeranu toplinu, možete spriječiti ovaj oblik gubitka kose, kaže dermatologinja.

  1. Šamponi za suvo pranje i hemijski tretmani

Određeni proizvodi za kosu mogu pridonijeti gubitku kose, upozoravaju stručnjaci. Neki dermatolozi posebno upozoravaju na čestu upotrebu šampona za usvo pranje kose, jer oni mogu dovesti do nakupljanja bakterija na vlasištu, uzrokujući upalu.

Neki ljudi će nastaviti razvijati prištiće ili ciste na tjemenu u tim upaljenim područjima, što će na kraju rezultirati suvim područjima i krastama. Zbog toga kosa može ispadati u dijelovima, kažu dermatolozi za Insider.

Utvrđeno je da hemijski tretmani, uključujući hemijske pegle za kosu, takođe, uzrokuju gubitak kose.

Zapravo, studija iz 2022. pokazala je da su osim povezanosti sa gubitkom kose i upalom vlasišta, ove vrste tretmana takođe povezane sa povećanom učestalošću ekcema, boli, opeklina, promjena boje kose i više.

  1. Hormonalne promjene

Hormonalne fluktuacije mogu igrati značajnu ulogu u gubitku kose, kaže Harth.

“Trudnoća, porođaj, menopauza i stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu koja utiče na ciklus rasta dlaka”, napominje dermatolog.

“Ove promjene mogu dovesti do privremenog gubitka kose ili čak trajnog stanjivanja kose”, kaže.

Razgovor s ljekarom specijalizovanim za hormonalno zdravlje može pomoći u rješavanju temeljnih uzroka i upravljanju svim povezanim promjenama kose.