Ohrabrujuće vijesti: Stariji zaštićeni već nakon prve doze vakcine za koronu

Vakcinacija znatno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dvije sedmice nakon druge doze “Modernine” ili “Fajzerove” vakcine rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je čak za 94 odsto manji u poređenju sa njihovim nevakcinisanim vršnjacima, prenosi Si-En-En.

Već dvije sedmice nakon prve doze taj rizik bio je za 64 odsto manji, pokazali su podaci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država. Nakon prve doze vakcine “fajzer” i dalje postoji rizik od zaraze nekim sojem virusa korona.

U SAD je više od 80 odsto stanovnika primilo najmanje jednu dozu većinom “Modernine” ili “Fajzerove” vakcine, koja se zasniva na informacionoj RNK. Istovremeno, u Londonu je objavljeno da već nakon prve doze vakcina koje su proizveli “Fajzer” i “Astra Zeneka” znatno pada rizik od prenošenja zaraze u istom domaćinstvu.

Prema analizi engleske zdravstvene agencije “Pablik helt Inglend”, taj rizik je za 38 do 49 odsto manji. Pri tome, “Fajzerova” vakcina djeluje nešto bolje od “Astra Zenekine”.

Na osnovu istraživanja sprovedenog u 24.000 engleskih domaćinstava, naučnici su zaključili da vakcinacija, osim što štiti od težih oblika kovida 19, smanjuje i mogućnost prenošenja virusa na druga lica.

Ostavite komentar: