Očni pregled može otkriti od čega sve bolujemo: Šta je znak artritisa, dijabetesa, pa čak i raka

Oči mogu ponuditi „prozor u dušu“, kako pjesnici kažu, ali takođe imaju mnogo toga da kažu o našem zdravlju.

Naše oči drže ključ pravog biološkog doba, otkriva studija objavljena u British Journal of Ophthalmology.

Suve oči mogu biti znak reumatoidnog artritisa. Visok nivo holesterola može prouzrokovati stvaranje bijelog, sivog ili plavog prstena oko obojenog dijela oka, koji se zove šarenica.

Zlatni prsten od bakra koji kruži oko šarenice je ključni znak Vilsonove bolesti, rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje nakupljanje bakra u mozgu, jetri i drugim organima, usporavajući trovanje tijela.

Oštećenje krvnih sudova u zadnjem dijelu oka, mrežnjači, može biti rani znak oštećenja nerava zbog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, koronarne arterijske bolesti, čak i raka, kao i glaukoma i starenja, makularna degeneracija.

Provjera znakova bolesti je ključni razlog zašto vam ljekar širi zjenice na pregledu.

Uskoro će možda postojati još jedan dobar razlog da nekoliko sati imate zamućen vid. Nova studija, za koju istraživači kažu da je prva te vrste, ističe da bi retina takođe mogla biti u stanju da nam pruži lak, neinvazivan način da odredimo pravo biološko doba našeg tijela – što može, ali ne mora da odražava naše starosno doba.

“Ona nudi jedinstven, pristupačan ‘prozor’ za procjenu osnovnih patoloških procesa sistemskih vaskularnih i neuroloških bolesti koje su povezane sa povećanim rizikom od smrtnosti”, napisao je autor studije dr Minguang He, profesor oftalmološke epidemiologije na Univerzitetu u Melburnu u Australiji. Studija je objavljena u British Journal of Ophthalmology.

Studija modeliranja

Studija je analizirala preko 130.000 slika mrežnjače iz uzoraka koje su dali ljudi između 40 i 69. godina, koji su učestvovali u vladinoj studiji.

Koristeći model dubokog učenja, koji je oblik mašinskog učenja , istraživači su procijenili “razmak u godinama u mrežnjači” između stvarnog biološkog zdravlja oka i starosti osobe od rođenja.

“Koristeći algoritam dubokog učenja, kompjuter je mogao da odredi starost pacijenta na osnovu fotografije mrežnjače u boji sa prilično dobrom tačnošću”, rekao je dr Sunir Garg, klinički portparol Američke akademije za oftalmologiju i profesor oftalmologije u Vils očnoj bolnici u Filadelfiji, koji nije bio uključen u studiju.

“Ovi nalazi sugerišu da starost mrežnjače može biti klinički značajan biomarker starenja. Biće potrebno izvršiti veći skup podataka o raznovrsnijim populacijama, ali ova studija naglašava da jednostavni, neinvazivni testovi oka mogu da nam pomognu da edukujemo pacijente o njihovom opštem zdravlju”, napisao je dr Sunir Garg.

 

 

Ostavite komentar: