Obratite pažnju: Evo kako razlikovati originalni parfem od kopije

03.11.2022. | 15:06

Nažalost, danas kopije parfema lako pronađu put do stranica online prodavnica, a ponekad čak i do polica parfimerija s reputacijom i imenom.

Drugim riječima, strastveni ljubitelji parfema trebalo bi da budu na oprezu, a kako da otkrijete da li je u pitanju original ili kopija parfema, pročitajte u nastavku.

Ambalaža

Najčešće obraćamo pažnju na papirno pakovanje parfema, a rijetko na kvalitet celofana koji ga prekriva. Ali ovo je veliki propust. Kvalitetan brendirani parfem odlikuje se dobrim celofanskim omotom: prilično je gust i pokriva kutiju bez izbočina i drugih nedostataka. Zbog toga je važno obratiti pažnju na linije šavova celofanskog omotača. Ako primijetite da su krive, polomljene, neravne ili predebele, bolje je da obratite pažnju na neki drugi miris ili parfimeriju, savjetuju poznavaoci prilika u svijetu parfemske industrije.

Takođe, nemojte biti lijeni da uzmete u obzir samu kutiju, u koju se nalazi bočica parfema. Naime, po pravilu, proizvođači pokušavaju da je opremite posebnim dizajnom koji drži bocu u stabilnom položaju i štiti je od mogućih oštećenja. Papir od kojeg je kutija napravljena treba da bude bijel, a ne siv, osim ako to nije namjera dizajnera.

Drugačiji dizajn

Vidjeli ste reklamu za parfem i odlučili ste da ga kupite? Radujete se, ali kada uzmete kutiju u ruke, shvatate da se kutija razlikuje u nizu stavki: slova nisu ravnomjerna, bočice su slične, ali vaša nije toliko izdužena? Boja parfema je drugačija nego na reklami… Ovako se lukavi proizvođači igraju s nepažnjom kupaca i pozajmljuju dizajne poznatih brendova. Da bi izbjegli krivično gonjenje, unose minimalne izmjene u njih, ali zadržavaju opštu ideju dizajna – upravo onog koji je već uspio da se etablira na tržištu i stekne popularnost među kupcima. Dizajn je moćno sredstvo za manipulisanje potražnjom potrošača i trebalo bi da budete spremni za to.

Serijski broj

Ono što zaista govori o autentičnosti parfema koji ste odabrali jeste činjenica da on ima serijski broj, a broj na bočici mora odgovarati broju na pakovanju.

Nedostaci na bočici

Još jedna važna tačka prilikom provjere autentičnosti parfema je kvalitet bočice. Dobro staklo ili metal, glatka površina bez oštećenja – ovo su znakovi da je u pitanju original. Ali ako primijetite konture na površini bočice, nerazumljive mrlje ili oštećenja, onda bi trebalo ozbiljno razmisliti o kvalitetu odabranog kozmetičkog proizvoda. Takođe je važno obratiti pažnju na poklopac, koji treba da bude simetričan i da čvrsto zatvara poklopac raspršivača. Pa, ako je kapica asimetrična i ovo je dio dizajnerske ideje, onda će, naravno, biti teže utvrditi autentičnost parfema – u ovom slučaju, ne zaboravite da prođete kroz ostale materijalne tačke.

Boja parfema je ključna

Činjenica je da brendovi rijetko pribjegavaju obilatoj upotrebi supstanci za bojenje, tako da originalni mirisi, po pravilu, imaju blijedu nijansu, blizu prozirne. A ako je vaš uzorak pun jarko plavih, fuksija ili bukvalno žutih nijansi, onda je bolje igrati na sigurno i testirati isti miris, ali na drugom mjestu.

Oznake: Lažnjak, Parfem, Razlika