Novo otkriće u liječenju raka debelog crijeva

Naučni tim Medicinskog univerziteta u Beču otkrio je do sada nepoznat način nastanka raka debelog crijeva: jedna vrsta bakterije inhibira imuni sistem na ćelijskom nivou i time sprečava lokalnu upalu debelog crijeva.

Tako nastaju prostori u kojima se razvijaju tumori koji ostaju neotkriveni. Novi cilj imunoterapije trebalo bi da se odvija na ćelijskom nivou tj. na nivou Panetovih ćelija.

Tumori su razvili mehanizme koje naš imuni sistem ne prepoznaje pa su otporni na terapiju i dugo ostaju neotkriveni. Da bi ćelijska imunoterapija bila uspješna, važno je da se osetljivošćelija tumora poveća.

Studijska grupa bečkog Medicinskog univerziteta, sa Robertom Eferlom sa Instituta za istraživanje raka na čelu, otkrila je da Panetove ćelije stvaraju gen IDO1 koji sprečava vršenje funkcija imunog sistema u borbi protiv raka debelog crijeva.

Panetove ćelije se nalaze u predjelima matičnih ćelija koje su odgovorne za regeneraciju crijevne sluznice. Naučni tim je kod jedne vrste miševa “isključio” transkripcioni faktor Stat1 u ćelijama crijevnog epitela, a kao rezultat razvili su se manji i manje agresivni tumori. Ovi tumori su bili infiltrirani u imune ćelije koje imaju važnu ulogu upravo u odbrani od tumora.

Istraživačka grupa je otkrila da tumori kojima transkripcioni faktor Stat1 nedostaje, pokazuju smanjenu ekspresiju gena IDO1. Ovo saznanje je značajno, jer gen IDO1 stvara kinurenin koji suzbija reakciju imunog sistema na tumor i pospješuje njegov rast.

“Naša hipoteza glasi da bakterijski mikrobiom aktivira imunološku kontrolnu tačku IDO1 u Panetovim ćelijama i sprečava lokalnu upalu debelog crijeva. Time se stvaraju imunosupresivne niše u kojima mogu da se razviju tumori debelog crijeva. Novi cilj imunoterapije bi trebalo da se odvija na nivou Panetove ćelije, gdje se vrši regulacija gena IDO1”, izjavio je šef istraživačkog tima Robert Eferl.

Ova studija je nedavno objavljena u stručnom časopisu “Nature-Journal Communications Biology”.

 

Izvor:(B92)

 

 

Ostavite komentar: