Novi eksperimenti – uspješne formule: Od čega će se praviti građevine na Marsu i Mjesecu

Novi eksperimenti doveli su do nove uspješne formule za pravljenje betona, koja koristi kombinaciju simuliranog regolita sa Marsa i Mjeseca, protein iz ljudske krvi i jedinjenja koje se nalazi u ljudskom urinu, znoju i suzama.

Kombinacija ovih biokompozitnih materijala je čak jača od uobičajenog betona, a bila bi pogodna za pravljenje građevina na drugim svjetovima – ukoliko bi astronauti prihvatili da budu donori.

Ovo pokazuje da građevinski materijal može da se pronađe na mjestima gdje nikada ne biste pomislili da se nalazi.

To i nije nova ideja – životinjska krv korišćena je da veže malter u srednjem vijeku, ali to rješenje nije realno u scenariju svemirskih kolonija. Međutim, može da pomogne u rješavanju ogromnog problema osnivanja kolonija.

“Naučnici pokušavaju da razviju održivu tehnologiju za proizvodnju materijala poput betona na površini Marsa, ali nikada nismo prestali da razmišljamo da je odgovor na to u nama samima”, kaže inženjer materijala Aled Roberts sa Univerziteta u Mančesteru.

Nošenje materijala sa Zemlje je ravno nemogućem, jer bi za tu namjenu morala da se preveze ogromna količina.

Raniji eksperimenti pokazali su da regolit (rastresiti sloj heterogenog materijala koji prekriva čvrstu stijenu) sa Marsa i Mjeseca može da se koristi kao građevinski materijal, ali je potrebno nešto da ga veže.

Prošle godine međunarodni tim naučnika otkrio je da urea u ljudskom urinu pomaže u plastifikaciji betona, čini ga manje krhkim, fleksibilnijim, samim tim i izdržljivijim na mehanički stres.

Roberts i njegov tim otišli su korak dalje i dobili “astrokrit”, koristeći protein albumin, koji može da se nađe u krvnoj plazmi.

Kada se njemu doda regolit i druga jedinjenja proizveli su materijal koji je snage 25 megapaskala – uobičajeni beton je između 20 i 32 megapaskala.

Dodavanjem uree doprinijeli su da snaga novog materijala bude 39,7 megapaskala, piše RTS.

Ostavite komentar: