Nova vakcina protiv hlamidije prošla prve testove

Prvi put, naučnici su uspješno testirali vakcinu protiv hlamidije, bakterijske infekcije koja se prenosi seksualnim odnosom bez zaštite i koja je najčešći uzročnik neplodnosti. To je, ujedno, prva vakcina ove vrste koja je testirana na ljudima.

Danski i britanski istraživači razvili su vakcinu za koju se nadaju da će dugoročno u potpunosti iskorijeniti hlamidiju, jednu od najraširenijih polno prenosivih bolesti.

Procjenjuje se da ova infekcije godišnje u svijetu pogađa 131 milion ljudi. Samo u Danskoj prošle godine su registrovane 33 hiljade novoobolelih.

„Rečeno mi je da sam postala sterilna i da je to izazvala hlamidija. Nisam ni znala da sam zaražena. Moj se svijet tada srušio, jer mi je najveća želja bila da imam djecu“, ističe Kristina Harding Jensen.

Vakcinacija bi mogla da bude rješenje na duže staze, nadaju se stručnjaci. Za sada, prošla je prve bezbjednosne testove. Dodatni testovi pokazaće koliko je efikasna i koja je doza potrebna. Do tada, najbolji način da se izbjegne hlamidija je upotreba kondoma.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: