Nova istraživanja: Ljetno može smanjiti širenje korone, ali je neće eliminisati

Toplo vrijeme i tropske klime zaista mogu smanjiti širenje korona virusa, pokazuje nova studija.

Studija, koju su provodili naučnici s Heidelberg instituta za globalno zdravlje u Njemačkoj i Kiniske akademije za zdravstvene studije u Pekingu, otkrila je da mjesta s toplim temperaturama i dugim satima sunčeve svjetlosti, poput zemalja blizu ekvatora i onih koje imaju dugo i toplo ljeto, imaju nižu stopu slučajeva covida-19 u poređenju sa zemljama udaljenijima od ekvatora i onima s hladnijom klimom, piše Live Science.

Do tih su saznanja naučnici došli i nakon što su u obzir uzeli mjere za sprečavanje širenja korona virusa koje pojedine zemlje provode.

Ljeto neće eliminisati Covid

Ipak, autori studije naglašavaju da njihovi rezultati ne znače da će ljeto eliminisati covid-19, ali može pomoći u borbi protiv virusa.

“Umjesto toga, više temperature i intenzivnije UV zračenje ljeti vjerovatno će pomoći mjerama javnog zdravstva za suzbijanje korona virusa”, napisali su autori rada objavljenog 27. travnja u časopisu Scientific Reports.

Ubrzo nakon što je počela pandemija covida-19 spekulisalo se da ljetne temperature mogu donijeti olakšanj jer mnogi respiratorni virusi, uključujući viruse gripe, pokazuju sezonski obrazac, vrhunac dosežu zimi i padaju ljeti.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da visoke temperature i vlaga smanjuju preživljavanje korona virusa, ali još nije jasno prenosi li se to i u stvaran život.

U novom istraživanju, naučnici su analizirali podatke iz 117 zemalja, koristeći podatke o širenju covida-19 od početka pandemije do 9. januara 2021.

Statističkim metodama istraživali su odnos između geografske širine i nivao širenja Covida-19. Takođe su koristili podatke Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu faktora koji mogu utjecati na to koliko je država pogođena virusom.

Otkrili su da je svaki porast širine zemlje od ekvatora za 1 stepen povezan s povećanjem broja slučajeva Covida-19 na milion ljudi za 4,3 odsto. To znači da, ako je jedna zemlja 1000 kilometara bliže ekvatoru u poređenju s drugom, zemlja bliža ekvatoru može očekivati ​​33 odsto manje slučajeva Covida-19 na milion ljudi, u slučaju da su svi ostali faktori jednaki u svim zemljama.

“Naši su rezultati u skladu s hipotezom da toplina i sunčeva svjetlost smanjuju širenje SARS-CoV-2”, rekli su autori.

Rezultati studije takođe znače da “prijetnja ponovnog oživljavanja epidemije može porast tokom zime, kao što se vidjelo u mnogim zemljama sjeverne hemisfere u decembru 2020. i januaru 2021.”

Ostavite komentar: