Noćno znojenje: Pet stvari koje ga uzrokuju i kako ga spriječiti

Znojenje noću je individualno i svako mora da pođe od sebe, pa najprije razmislite o osnovnim faktorima.

 

Koliko ste trenutno pod stresom, da li vam je u sobi prevruće i kakav dušek imate?

1. Dušek

Prema osnivaču i izvršnom direktoru jedne kompanije koja se bavi proizvodnjom dušeka Džonatanu Pričardu, najčešći je razlog to što nas dušek previše grije, zbog loših materijala – odnosno takozvane poliuretanske pjene.

Takva pjena je mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati – kaže Pričard, koji predlaže kupovinu dušeka s poliuretanskom pjenom koji diše, tako da vazduh može da uđe u dušek i izađe iz dušeka.

2. Temperatura tijela

Pregrijana soba i preteški pokrivači najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja, pa se preporučuju udobne pidžame i izbjegavanje više od jednog prekrivača, posebno tokom toplijih mjeseci.

3. Temperatura sobe

Nemojte da uključujete grijanje i to je jedan od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje Sujaj Kansagra, koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni C.

4. Lijekovi

Neki lijekovi uzrokuju noćno znojenje pa razgovarajte s ljekarom o svim mogućim nuspojavama lijekova koje uzimate.

5. Alkohol

Konzumiranje alkohola prije spavanja može da dovede do znojenja, a ako vam to ometa san, smanjite unos alkohola uveče, nekoliko sati prije spavanja.

Odvikavanje od alkohola i nekih lijekova koji smiruju takođe može da bude uzrok znojenja.

Kada se treba zabrinuti?

Dobar san je ključan za zdravlje i kvalitet života, a ako primijetite da se previše znojite noću i za to nemate objašnjenje, potražite mišljenje ljekara. Posebno treba pripaziti ako se znojenje pojavljuje s nekim drugim simptomima.

Isto tako, idite kod ljekara ako znojenje počne iznenada, a nije povezano s gubitkom kilograma ili temperaturom ili je pak samo na jednoj strani tijela, jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu da budu opasni, prenosi B92.

 Ostavite komentar: