Nisu za početnike: Tri pasmine pasa koje izgledom podsjećaju na vuka

Prvi psi pripitomljeni su prije otprilike 34 hiljade godina, a iako se dugo vjerovalo da su psi potekli od vukova, istraživanja su pokazala da to ipak nije tako.

Međunarodni tim naučnika s Kornela, prema radu objavljenom u časopisu PLoS Genetics, analizirao je genome pasa te tri siva vuka iz Kine, Hrvatske i Izraela.

Naučnici su otkrili da su tri vuka iz potpuno različitih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego s bilo kojim psom.

Isto tako, analizirani pseći genomi pokazuju njihovu veću međusobnu genetsku srodnost nego s bilo kojim vukom.

Taj zaključak sugeriše da su se današnji psi i sivi vukovi razvili od zajedničkog pretka kao zasebne grane na evolucijskom stablu, a ne da su se psi razvili od vukova, kako se dosad mislilo.

Međutim, neki psi izgledom i drugim karakteristikama podsjećaju na vukove više od drugih.

Ovo su tri pasmine pasa koje izgledom i nekim karakternim osobinama najviše podsjećaju na vukove.

Sarološki vučji pas

Ova relativno nova pasmina je nastala u Holandiji i priznata je tek 1981. godine.

Ime je dobila po Leendertu Saarloosu, osnivaču pasmine koji je sa stvaranjem krenuo početkom dvadesetog vijeka i to ukrštanjem arktičke vučice i njemačkog ovčara.

Obzirom da je prvo dobiveno štene brzo uginulo, u drugom pokušaju njemački ovčar kukršten je s evropskom vučicom.

Pravilno socijalizovane pse vlasnici opisuju kao prijateljski raspoložene i izuzetno vezane za ljude s kojima žive, dok su prema ljudima koje ne znaju suzdržani.

Traže puno kretanja, vole se igrati i s drugim psima, a ono vučje u njima navodi ih da izbjegavaju sukobe.

Upravo zato su se koristili kao vodiči slijepih.

Kao i većina nesocijalizovanih i zanemarenih pasa i kod njih se može javiti agresija, ali za to nije kriv pas, već neodgovoran vlasnik.

Čehoslovački vučji pas

Kako bi stvorila “super psa” za čuvanje granice, dovoljno oštrog, izdržljivog i otpornog na različite vremenske uvjete tadašnja čehoslovačka vojska 50-ih godina 20. vijeka krenula je sa stvaranjem nove pasmine psa, danas poznate pod nazivom čehoslovački vučji pas.

Prvo leglo psa nastalog ukrštanjem karpatske vučice i njemačkog ovčara nastalo je 1958. godine, a ocem pasmine smatra se Karel Hartl.

Vojska ih je koristila do sredine 70-ih kada odustaje od projekta.

Ako ih nabavite zbog izgleda i većinom držite u stanu ili dvorištu, pritom zanemarujući njihove potrebe dobićete frustriranog psa.

Ako ga uz to od malena niste privikavali na druge pse i ljude, uz frustriranog dobit ćete i agresivnog psa.

To međutim nije problem pasmine, već neodgovornog vlasnika. Osoba koja ima iskustva sa psima i zna obuzdati njihov temperament dobiće normalnog psa koji će se odlično slagati s djecom i drugim psima.

Sibirski haski

Ova pasmina svojim izgledom neodoljivo podsjeća na vuka, a popularizovali su je filmovi i serije poput “Igra prestola” i “Sumraka saga”.

Nažalost, zbog navedenih serija haskiji (i aljaški malamuti) širom svijeta sve češće postaju neželjeni ljubimci te završavaju u skloništima za napuštene životinje, upozoravaju britanski ljubitelji životinja.

Naime, iako atraktivna izgledom pasmina ima “težak” karakter i ne preporučuje se vlasnicima koji nemaju iskustva sa psima.

Kako će se pas ponašati najviše zavisi o uloženom trudu vlasnika.

Kod haskija to znači da mora imati neko predznanje o psima i puno strpljenja.

Na vrijeme i pravilno socijaliziovan haski koji svakodnevno dobija dovoljno kretanja biće savršen ljubimac koji će se odlično slagati s drugim psima, mačkama, djecom, piše Klix.

Ostavite komentar: