Nedoumica mnogih ljudi: Koronom mogu da se zaraze i oni koji su vakcinisani

Od korona virusa osoba koja je primila vakcinu protiv kovida 19 može da oboli od korona virusa, ukoliko je bila u kontaktu s virusom prije nego što se vakcinisala, tako da je u trenutku vakcinacije bila u inkubaciji.

Ovo je odgovor na pitanje da li se može desiti da osoba koja je primila vakcinu protiv kovida 19 oboli od ovog virusa, a koje često postavljaju građani kada je riječ o vakcinaciji.
“Nakon vakcinacije, potrebno je da prođe određeno vrijeme, otprilike oko 15 dana, da se počnu razvijati antitijela i zato i nakon vakcinacije treba primjenjivati mjere lične zaštite, što važi i prije vakcinacije. Slično je sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa i drugih bolesti protiv kojih se vakcinišemo. Zbog toga ljekari savjetuju da se čuvamo tokom prvih 15 dana nakon vakcinacije, dok se još ne formiraju antitijela”, stoji na sajtu Vlade RS.
Građane interesuje i da li, nakon vakcinacije, mogu biti prenosioci virusa.
“Do sada je istražen efekat vakcine na smanjenje mogućnosti obolijevanja, ali nije istražen efekat na prenošenje virusa. Zbog toga ne možemo biti sigurni da osobe koje su vakcinisane i time zaštićene od obolijevanja, ukoliko dođu u kontakt sa zaraženom osobom, ne mogu da prenose virus na svojoj sluznici na druge osobe. Epidemiološke mjere prevencije poput nošenja maski i održavanja fizičke distance će biti neophodne još neko vrijeme, sve dok se vakcinacijom toliko ne poveća broj imunih osoba da dođe do značajnog smanjenja prenosa virusa u populaciji”, odgovor je na ovo pitanje, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: