Ne znate šta pokloniti za Novu godinu? Ovih 5 savjeta koja će vam pomoći da odaberete idealan poklon

03.12.2023. | 09:17

Sezona darivanja upravo počinje, a to znači samo jedno: moramo biti kreativni i maštoviti! Ipak, ma koliko poznajemo neku osobu, kupovina poklona može biti pravi izazov. Srećom, ovih 5 jednostavnih savjeta nam mogu pomoći da uvijek i svakome odaberemo poklon baš po njihovoj mjeri.

Tokom decembra mjeseca naše misli su usmjerene ne samo ka dekorisanju životnog prostora, već i ka tome da dragim ljudima, kolegama sa posla i poznanicima darujemo nešto za Novu godinu. Zadatak nije nimalo lak, imajući u vidu da se možemo susresti sa ograničenjima raznih vrsta: nedostatak vremena i novca, manjak ideja ili nešto treće. Kako bismo vam olakšali odabir poklona, donosimo vam nekoliko savjeta i ideja, a na vama je samo da porazmislite šta je i za koga najbolja opcija.

Ne trudite se da pronađete poklon koji je “revolucionaran”

U samom procesu traženja poklona dragim ljudima naše misli se najčešće fokusiraju na to da budemo jedinstveni, da taj poklon bude nešto što će oni dugo pamtiti i što će im na neki način promijeniti život. Međutim, nekada idealan poklon može biti i sitnica koja će za drugu stranu imati veliku sentimentalnu vrijednost. Album sa slikama koje ste sakupljali prethodnih godina prijateljstva, primjera radi, sa emotivnom posvetom i željama da lijepih trenutaka u narednoj godini bude još više, će sigurno izazvati mnogo iskreniju reakciju nego skupi parfem ili nakit.

Potražite poklon koji je vrijedan, a ne skup

Poklon ne mora biti ni skup, kako bi bio vrijedan. Štaviše, genijalne ideje su najčešće veoma isplative, a sve što je potrebno jeste da oslušnete šta je to što tu osobu raduje. To može biti i neka retka knjiga koju je nemoguće naći u knjižarama, već samo na tezgama sa polovnim knjigama, ili ploča sa pesmama omiljenog kantautora koju ćete pronaći u radnjama sa antikvitetima. Budite sigurni da ćete na taj način izmamiti osmeh na lice ne samo prilikom uručivanja poklona, već svaki put kada ga ta osoba uzme u ruke.

Zapisujte ideje tokom cijele godine

Kada nas uhvati novogodišnja groznica često ne možemo ni da se sjetimo svega što bismo mogli pokloniti nekoj dragoj osobi. Zato je zapisivanje ideja tokom čitave godine veoma korisan i praktičan savet. Tako, između ostalog, nećete morati da brinete ni kada dođe rođendan, diplomiranje ili bilo koja druga svečanost – u rezervi uvek imate nekoliko kreativnih ideja za koje ste sigurni da će se drugoj strani dopasti.

Ne sekirajte se ukoliko ne poznajete dobro osobu

Sa tačke gledišta bontona, pokloni ljudima koje ne poznajemo dobro mogu da budu personalizovani, ali ne bi trebalo da budu isuviše lični. Zato darovi poput parfema, nakita ili odevnih komada nisu najbolja ideja. Umesto toga, bolje poklonite poklon-sertifikat za kurs vajarstva ili slikarstva ukoliko ste načuli da je taj neko pasionirani ljubitelj umetnosti. Ovakav poklon će pokazati da vam je stalo od toga da usrećite drugu osobu, a pritom nećete zadirati u njenu privatnost.

Ako nemate ideju šta kupiti, napravite “giftboks”

Takozvani giftboksevi su u uvijek sjajan način da nekom uljepšate praznike, a koncept ovakvog poklona je veoma jednostavan: njega čini velika količina omiljenih stvari primaoca poklona. U kutiju možete ubaciti sve što ta osoba voli – gomilu čokoladnih jaja ili raznoraznih kesica gumenih bombona, kolekciju šarenih čarapa za svaki dan u nedelji, markere i notese da naredna godina bude produktivna i kreativna, maske za lice, ruke ili kosu i tome slično. Na štandovima u tržnim centrima možete pronaći velike ukrasne kutije, a poklon možete dopuniti i čestitkom sa iskrenim željama.