Naučnik otkriva zašto su žene otpornije na korona virus

Iako se ranije spekulisalo u vezi toga, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na Kovid-19. Najnoviji dokaz ponudio je naučnik sa Univerziteta Ilinoi u SAD, Graciano Pina.

On je svoje dokaze koji sugerišu da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u polnoj pristranosti korona virusa, iznio u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu “Trends in Endocrinology & Metabolism”.

Podaci u vezi s pandemijom pokazali su da težina simptoma bolesti Kovid-19 i smrtnost nakon zaraze češće pogađaju muškarce od žena. Novi izvještaji pokazuju da ženski reproduktivni hormoni možda imaju zaštitnu ulogu.

Pina je opisao neke od učinaka hormona estrogena i progesterona koji mogu spriječiti razvoj težih simptoma i rizik smrti od korona virusa.

Ovaj naučnik nudi i primjere kako ti hormoni provode protivpalne radnje, preoblikuju kompetencije imunoloških stanica te stimuliraju veći nivo antitijela protiv virusa.

Pozivao je da se provedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni biti od koristi i muškarcima te ženama u postmenopauzi.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon, zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima.

Progesteron se veže i na niz drugih imunoloških stanica, uključujući i prirodne stanice ubice, makrofage i dendritske stanice. Veže se i na neimunološke stanice, uključujući epitelijalne i endotelijalne stanice koje se nalaze u dišnim putevima, gdje moduliše stanične signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju, piše “News Medical Life Science”.

Estrogeni su isto tako potentni regulatori procesa u imunološkom sistemu, jer izražavaju protivpalne i neurozaštitne efekte.

Opadanje nivoa estradiola za vrijeme menopauze pokazalo se da smanjuje i broj B i T stanica, dok istovremeno povećava proizvodnju protivpalnih citokina.

“Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od zaraze”, kaže Pina.

Nadalje, estradiol uvodi i veći nivo antitijela te stanica uključenih u proizvodnju antitijela tokom reakcije na virusnu infekciju pa njegov smanjen nivo u tijelu, smanjuje i taj učinak.Ostavite komentar: