Naučnici apeluju na građane da se vakcinišu: Alarmantno širenje delta soja

Delta varijanta virusa korona čini oko 85 odsto novih slučajeva i čini se da djeca igraju važnu ulogu u prenošenju, što je navelo naučnike da upute posljednji apel nevakcinisanim roditeljima da se vakcinišu sada, prije početka nove školske godine.

Osjećaj hitnosti potaknut je brzim širenjem varijante delta soja, koji je sredinom juna činio samo pet odsto slučajeva.

“Vidjeli smo da se to dešava sa britanskom varijantom, vidimo da se to sada dešava intenzivnije: i djeca i adolescenti sada prenose virus mnogo efikasnije nego u ranim fazama pandemije”, rekao je direktor mikrobiološke laboratorija na Univerzitetu u Atini, Atanasios Cakris, dodajući da su glavne razlike u varijanti delta od prethodnih manifestacija virusa njegova izuzetna prenosivost i sposobnost da u određenoj mjeri izbjegne antitijela koja bi ciljala prethodne varijante.

On je dodao da su uporedne studije pojedinaca iste starosti i sa dodatnim oboljenjima, koji nisu bili vakcinisani i koji su se razboljeli u prethodnim talasima pandemije, u odnosu na sadašnje pokazuju da je u ovom talasu, koji karakteriše dominacija delte, infekcija puno ozbiljnija i veća je potreba za hospitalizacijom, kao i za mehaničkom podrškom za disanje.

“Nevakcinisana osoba danas je u većem riziku nego što bi bila prije šest mjeseci ili godinu dana, i kao rezultat toga vidimo ozbiljnije infekcije i kod mlađih odraslih osoba”, rekao je on za list “Katimerini”.

On je, takođe, primijetio da je još jedna karakteristika četvrtog talasa pandemije značajan pad broja asimptomatskih slučajeva.

Ostavite komentar: