Naručeno doza za milijardu evra: Lijek protiv korone dao loše rezultate

Stručnjaci smatraju da EU treba ponovo da pokrene razgovore o ugovoru vrijednom milijardu evra postignutom prošle sedmice sa farmaceutskom kompanijom “Gilead” za šestomjesečnu isporuku lijeka “remdesivir”.

Rezultati kliničkih ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazali su da “remdesivir” kompanije “Gilead sajenses” nema značajnijeg uticaja na šanse pacijenata oboljelih od kovida 19 da prežive.

Rezultati istraživanja objavljeni su sedam dana nakon što je Evropska komisija objavila da je postigla do sada najveći dogovor sa “Gileadom” za isporuku 500.000 doza po cijeni od 2.070 evra za tretman.

Zvaničnik Organizacije koja predstavlja pacijente u Odboru Evropske agencije za lijekove (EMA) Janis Natsis izjavio je da Evropska komisija treba da iznese razloge za “žurbu” da zaključi ugovor sa “Gileadom” te da izvrši reviziju dogovora nakon objavljivanja rezultata istraživanja SZO” pod nazivom “Solidarnost”. EU je 8. oktobra objavila da je potpisala ugovor o snabdijevanju sa američkom kompanijom u ime članica i deset partnerskih država, uključujući Britaniju.

SZO ističe da su “Gileadu” bili poznati rezultati istraživanja “Solidarnosti” od 6. oktobra. Tokom ispitivanja “Solidarnost” vršena je procjena četiri eventualna lijeka, uključujući “remdesivir”, “hidroksihlorokin”, kombinaciju lijekova protiv HIV “lopinavir” i “ritonavir” te “interferon” na 11.266 bolničkih pacijenata.

Probe “hidroksihlorokina” i “lopinavira” i “ritonavira” obustavljene su u junu pošto je dokazano da su neefikasni, ali su ostale probe nastavljene u više od 500 bolnica i 30 zemalja.

Rezultati testova su pokazali da nijedan od lijekova nije “značajno uticao na mortalitet” ili smanjio potrebu za priključenje pacijenta na respirator.Ostavite komentar: