Napravite sirup od jagorčevine: Pomaže kod kašlja, glavobolje, podiže imunitet …

Jagorčevina je među prvim biljkama koje počinju cvjetati u proljeće pa se naziva i vjesnikom ovog godišnjeg doba te je vrlo cijenjen u alternativnoj medicini.

Jagorčevina je biljka sa simpatičnim žutim cvjetovima naziva se još i jaglac te raste na sunčanim i svježim staništima, na livadama, proplancima, uz grmlje i u voćnjacima.

Ova samonikla trajnica ima izuzetna ljekovita svojstva – nekada se koristila kao pomoć pri paralizama tijela koje bi uzrokovao moždani udar, a od njega se radi i sirup koji je iznimno učinkovit u liječenju produktivnog kašlja.

Ljekovitost jagorčevine

Kod jagorčevine ljekovita je cijela biljka – korijen, cvjetovi i listovi. Cvjetovi su jestivi te se od njih priprema i čaj, od korijena i rizoma rade se čajevi i sirupi za liječenje infekcija disajnog sistema, dok se od mladih listova mogu raditi salata, variva, supe i umaci. Listovi su, naime, bogati vitaminom C, čiji se postotak povećava nakon cvjetanja.

Sirup od jagorčevine, baš kao i čaj, pomaže pri:

  • iskašljavanju
  • olakšava respiratorne probleme
  • razrjeđuje gustu sluz
  • olakšava produktivan kašalj kod bronhitisa
  • smiruje bolne desni i sprečava karijes
  • smanjuje glavobolju
  • podiže imunitet i energiju
Recept za sirup od jagočevine

Sirup od ove ljekovite biljke vrlo je lako napraviti, a treba vam:

4 kašike suvog korijena jagorčevine (8 svježih)

400 g meda ili 200 g šećera

500 ml hladne vode

sterilizovana boca

Priprema

Suvi ili svježi korijen usitnite te ga prelijte hladnom vodom. Mješavinu stavite na vatru i pustite da zavrije uz lagano miješanje. Smanjite vatru i kuvajte još 15-20 minuta, a zatim smjesu ostavite da se hladi dok nije mlaka. Sada dodajte šećer (med se dodaje kasnije).

Smjesu procijedite (i dodajte med ako ste se za njega odlučili) i ulijte u bocu, zatvorite poklopcem te sirup čuvajte u frižideru.

Sirup koristite tri puta dnevno po jednu kašiku, a možete ga miješati s drugim ljekovitim biljkama poput majčine dušice, sljezom ili pak islandskim lišajem. Sirup mogu koristiti i djeca nakon navršene četiri godine starosti i to po jednu kašičicu tri puta na dan.

Korištenje sirupa od jagorčevine obično nema nuspojava, no u rijetkim slučajevima moguće su alergijske reakcije. Takođe, uzimanje ovog sirupa ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog sastojka saponina koji može imati neželjeno djelovanje.

Ostavite komentar: