Najbolji način za vraćanje energije: Koliko treba da traje popodnevna dremka?

19.01.2024. | 22:06

Popodnevno dremanje može biti jedan od najboljih načina za vraćanje energije tokom dana. Međutim, važno je da se s dremanjem ne pretjera, jer to može biti kontraproduktivno – da se probudite umorni i poremetite noćni san.

Dremanje je odlično za tijelo, ali nije dobro da traje predugo. Pošto se san događa u ciklusima, važno je odabrati dužinu spavanja koja odgovara zahtjevima vašeg dana.

Normalan ciklus spavanja traje oko 90 minuta i počinje lakšim fazama sna prije ulaska u duboki san s brzim pokretima očiju (REM).

Dremanje od 30 do 60 minuta

Ova dužina može da izgleda primamljivo jer se čini da traje dovoljno dugo, a ne previše. Međutim, ova dremanja vas obično šalju u dublju treću i četvrtu fazu sna. Dakle, kada se probudite, možete doživjeti inerciju spavanja, što je prelazni stepen između sna i budnosti. Zbog toga se možete osećati umorno i pospano, što može uticati na ostatak dana.

Dremanje od 90 minuta

Ovo dremanje je savršene dužine jer vam omogućava da se završi puni ciklus spavanja. Pošto se za 90 minuta iskusi svaka faza sna, buđenje je lako i osjećate se osvježeno i budnije.

Dremanje koje traje pun ciklus spavanja pomaže da se podstakne kreativnost i poboljša proceduralno i emocionalno pamćenje.

Međutim, ovako dugo dremanje bi trebalo da se završi sedam sati prije planiranog odlaska na spavanje. U suprotnom će poremetiti noćni san.

Dremanje od 10 do 20 minuta

U slučaju da u svom rasporedu nemate vremena za 90-minutno dremanje, 10 do 20 minuta sna je takođe dobro za povećanje energije i osjećaja budnosti.

Obično se unutar ovog kratkog perioda ostaje u prve dvie faze sporih pokreta očiju, što su najlakše faze sna. To znači da se možete lako probuditi i da ćete ostati budni uz poboljšane nivoe performansi.

Oznake: Odmor