Na kafu zaboravite! U trudnoći i tokom dojenja pijte što više čaja, a evo i kojeg

Trudnice ili žene koje doje svjesne su da jedu, ali i piju za dvoje tako da u tom slučaju trebaju obraćati pažnju na ono što unose u svoj organizam.

Shodno tome, preporučuje se da se u tom periodu prekine s unosom kofeina, a poveća konzumiranje većih doza biljnog čaja.

Magazin OHbaby piše da se unos kofeina ne preporučuje zbog toga što je riječ o diuretiku koji potiče izbacivanje tečnosti iz organizma te samim time može doći do dehidracije i gubljenja određenih minerala koji su veoma značajni.

S druge strane, konzumiranje čaja ima nekoliko koristi. Osim što je osvježavajući, kvalitetan biljni čaj je izuzetno zdrav i potrebno je popiti tri šolje dnevno kako bi se primijetio povoljan učinak na organizam.

Konzumiranje čajeva za vrijeme trudnoće

Potražite čajeve koji sadrže biljke bogate hranjivim sastojcima poput koprive koja je bogata željezom i drugim vitaminima i mineralima koji će vam pomoći da ne ostanete bez energije. Menta može pomoći kod opstipacije (zatvora), ublažavanja žgaravice i mučnine.

Nijedna mješavina čajeva za trudnice ne može proći bez lista maline koja se najčešće pije u trećem tromjesječju trudnoće za jačanje tonusa materice čime se potiče lakši porođaj.

Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine su česta i neugodna pojava u trudnoći, a dvije ključne biljke koje olakšavaju takvo stanje su đumbir i menta. Kako biste postigli da vas ne prate mučnine, bitno je da čajeve od ovih biljki pijete redovno tokom dana.

Istraživanja su pokazala da đumbir otklanja mučninu ukoliko njegove aktivne komponente ostanu u krvi u kontinuitetu. Dakle, ispijanje biljnog čaja tokom dana je idealan način da se naviknete na konzumiranje đumbira koji ima mnoge zdravstvene benefite.

Dojenje

Prije dojenja je preporučljivo da se opustite uz šolju čaja, a ne da na brzinu popijete jedan gutljaj. Samim time, što budete više uživali uz navedenu dozu čaja vaše mlijeko će više teći.

Konzumiranje čajeva pred spavanje

Sat prije spavanja napravite šolju čaja, ali preporučuje se da to budu biljke koje umirujuće djeluju na nerve poput pasterfilka i kamilice. To će pomoći da se odmorite nakon napornog dana, a specifična mješavina za dojenje bi trebala sadržavati upravo opuštajuće i umirujuće biljke poput kamilice i limuna.

Sjemenke komorača također mogu pomoći u poboljšanju količine i kvalitete mlijeka i umanjuju simptome dojenačkih kolika, dok kopriva može spriječiti alergije.

Brojanje količine kofeina

Ne preporučuje se konzumiranje više od 300 miligrama kofeina dnevno tokom trudnoće ili dojenja. Naprimjer, šoljica kafe sadrži oko 150 mg kofeina tako da dvije dnevno trebaju biti dovoljne.

Crni čaj sadrži otprilike 45 miligrama, a zeleni 15 miligrama kofeina tako da sa sigurnošću možete popiti oko četiri do šest šoljica dnevno. Kvalitetne i svježe čajeve ne trebate dodatno zaslađivati šećerom, ali ukoliko želite izmijeniti okus, možete dodati med.

Kafa nasuprot čaju

Kako je već navedeno na početku teksta, kofein, koji se u najvećoj mjeri nalazi u kafi, je diuretik koji doprinosi tome da gubite vodu i minerale iz organizma dok ga unosite u organizam. Kofein u čaju je vezan za antioksidanse pa se zbog toga sporije otpušta. Ukoliko ne volite okus crnog čaja koji ima određene doze kofeina, onda su odlična zamjena biljni, voćni i Rooibos čajevi koji ga nikako ne sadrže.

Rooibos čaj – okus Afrike

Rooibos čaj, poznat i kao Red Bush (Crveni grm) se obično pije tokom trećeg tromjesječja trudnoće u Južnoj Africi. Sadrži mnogo hranjivih sastojaka poput željeza, kalcija, kalija, cinka i magnezija, a uz to je bogata i antioksidansima kvercetinom i rutinom koji se bore protiv alergije.

Samim time smanjuje alergijska stanja kože poput ekcema kod beba i učestalost dojenačkih kolika. Ima lijep i blag okus koji podsjeća na med, a za razliku od većine biljnih čajeva može se piti s mlijekom ili bez njega.

Ostavite komentar: