Demantova vijest da je EU odbila odobravanje vakcine Bionteka i Fajzera

01.12.2020. | 19:51

Evropska agencija za lijekove (EMA) još se zvanično nije izjasnila o zahtjevu njemačke farmaceutske kompanije Biontek i američkog partnera Fajzer za uslovno odobravanje vakcine protiv virusa korona.

Ovim se demantuje vijest koju je 1.decembra objavila novinska agencija Beta da je Evropska unija odbila vakcine Fajzera i Bionteka. Ova agencija je pozivajući se na pisanje Fajnenšl Tajmsa navela da će EMA dati svoje mišljenje o ovoj vakcini 29.decembra i da bi zbog toga vakcina mogla biti dostupna za upotrebu u EU tek početkom iduće godine.

Tačno je dakle da će Evropska agencija za lijekove mišljenje o toj vakcini dati na sastanku 29. decembra, a nakon toga će mišljenje biti proslijeđeno državama članicama na usvajanje.

„EMA je dobila aplikaciju za uslovno odobrenje BNT162b2, COVID-19 vakcine koju su razvili BioNTech i Pfizer. Procjena BNT162b2 će se obaviti po ubrzanom postupku. Mišljenje o odobrenju može biti izdato u narednih nekoliko sedmica, zavisi od toga da li su predati podaci dovoljni i kompletni za pokazivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti vakcine“, navodi se na sajtu Evropske agencije za lijekove.

Napomena Informacije koje je prvobitno BL portal preuzeo sa portala www.sputniknews.com ispostavile su se kao netačne, a na šta su u svojim analizama ukazali portali raskrinkavanje.ba i raskrinkavanje.me. BL portal unio je izmjene u ovaj tekst i ovom prilikom se izvinjavamo čitaocima našeg portala za informacije koje smo prvobitno iznijeli prenoseći pisanje navedenog portala.

Oznake: Korona, Vakcina