Muka za pušače: Kako ukloniti miris cigareta iz stana

22.03.2021. | 12:23
Svi se užasavamo neprijatnog mirisa kada otvorimo vrata svog doma, a zapljusne nas miris duvanskog dima.

I koliko god provjetravali, prskali osvježivače, taj miris se prosto uvuče u stvari i nemoguće ga je ukloniti.

Probajte par korisnih savjeta, za koje kažu da su svakako pomogli, pa se nemoguća misija uklanjanja najodvratnijeg mirisa ipak ostvarila. Evo par predloga:

Otvorite širom prozore

Nabavite prečišćivač vazduha i koristite ga nekoliko dana. Bocu s raspršivačem napunite esencijalnim uljem pa naprskajte namještaj, unutrašnjost ormara i tepihe.

Tepih

Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta, pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatan miris i iz najdubljih dijelova tepiha. Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, vjerovatno ćete ovo morati da ponovite nekoliko puta.

Zidovi

Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se riješili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova.

Naravno, prije toga uradite test na manjem dijelu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju. Zatim, pomješajte jednake dijelove alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova.

Tapacirani namještaj

Primetićete da se s tapaciranog nameštaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata pa detaljno usisati.