Možemo li sami prepoznati da nam je korona napala pluća? Evo i kako

Dr Srđan Lukić, srpski pulmolog koji radi u Sloveniji, objavio je na društvenim mrežama post o tome kako prepoznati kovid upalu pluća,  kako prepoznati pad kiseonika u krvi i kako se razvija kovid 19.

Dakle kada se Kovid upala pluća javi kod nekoga treba da zna da ništa nije moglo da je spriječi. Zašto se kod nekoga javi, a kod nekoga ne, to još uvijek ne znamo, i ne možemo unapred predvidjeti. Svako ko se zarazi SARS-CoV-2 virusom ulazi u tu svojevrsnu lutriju – pneumonija ili ne – rekao je on.

Doktor Lukić ističe da većina zaraženih ne dobije pneumoniju, piše Kurir.

– Većina ljudi koji dobiju Kovid će proći bez upale pluća. Isto tako i većina sa upalom pluća će proći bez komplikacija. I isto kao što ne možemo znati kod koga će se razviti upala a kod koga ne, ne možemo pretpostaviti ni da li će doći do komplikacija, ako dođe do upale pluća – napisao je između ostalog doktor.

Dr Lukić je potom objasnio šta se dešava kod upale pluća kad je pacijent inficiran kovidom-19.

– E sad, šta se dešava kod upale pluća – dolazi do zahvatanja plućnog tkiva, i to ne samo virusom, nego i od strane ćelija našeg imunog sistema. Pluća su organ koji, da to tako kažem, može enormno da poveća svoj “rad”, ako za tim postoji potreba. Tako je i kod upale pluća. Kod upale pluća ako je zahvaćeno recimo manje od 50 odsto pluća, ostatak koji je zdrav će preuzeti funkciju i često oboljeli neće ni primijetiti da nešto nije u redu. To se dešava kod asimptomatskih pacijenata. Ukoliko se progresija bolesti zaustavi na tom nivou, ili čak i na nivou gdje pacijent ima blažu simptomatologiju (npr. brže se zamori u naporu), to apsolutno nije stvar za zabrinjavanje. Problem nastaje u onom momentu kada zdravi dio pluća ne može da kompenzuje cjelokupni “rad”. U tom momentu je potrebno pomoći plućima u njihovom “radu”, a prva mjera je nadoknada kiseonika, i to pacijent sam ne može da izvede u kućnim uslovima. Ukoliko pluća ne dostavljaju dovoljno kiseonika u krv to onda rapidno pogoršava i opšte stanje nekoga ko nema hroničnih bolesti – objasnio je dr Lukić.

On je objasnio i šta to znači za pacijente koji već boluju od nekih hroničnih bolesti.

– Za pacijente koji imaju hronične bolesti manjak kiseonika u krvi vrlo vjerovatno, pored dodatnog pogoršanja Kovida, vodi i u pogoršanje tih hroničnih bolesti, što na još jednom nivou komplikuje situaciju, i vodi ka neželjenom ishodu bolesti. E sad najvažnije – kako prepoznati da je funkcija pluća postala neadekvatna? Najbolje bi bilo ako možete da nabavite pulsni oksimetar, koji mjeri saturaciju kiseonika na periferiji. Iako su ti aparati često nepouzdani (recimo ne rade na hladnim prstima) ipak mogu da pomognu. Rezultati koje oksimetri pokazuju često veoma osciliraju, pa čas pokažu 97 odsto, čas padnu na 94 odsto i to nije zabrinjavajuće. Za brigu je ako je non-stop ispod 94 odsto uz uslov da je prethodno u toku dana, ili dan ranije, bio preko 95-96 odsto jer neko npr. zbog hronične bolesti stalno ima 90 odsto – tvrdi doktor.

Za slučaj da nemate oksimetar, doktor kaže da su znaci pada nivoa kiseonika u krvi su sledeći: glavobolja, blijedo-plava prebojenost kože i sluzokoža (najpre prstiju i usana), ubrzano disanje, ubrzani rad srca, pad arterijskog pritiska, anksioznost, uznemirenost, konfuzija, gubitak snage pri najmanjem naporu.

Naravno, ne treba paničiti ako se javi jedan od ovih znakova pošto su oni nespecifični, i često mogu biti i posljedica straha – psihosomatika. Ali ako se javi više njih zajedno, to je onda signal da pluća popuštaju i da je organizmu potreban dodatak kiseonika.

Doktor Lukić kaže da je važno je da nakon završenog liječenja još minimum 15 dana provedete u mirovanju i blagim fizičkim aktivnostima, i da se obavezno javite na zakazanu kontrolu, kako vam je već isplanirao ljekar.

Ostavite komentar: