Može li menopauza zaista da se odloži cijelih 20 godina?

Nova hirurška metoda kojom se menopauza odlaže i do 20 godina, a primijenjena je u Britaniji, izaziva kontroverze među ljekarima. Dok jedni tvrde da se operacijom liječe zdravstveni problemi žena u menopauzi, drugi ukazuju da se iza svega krije samo dobar marketinški trik, i način za zaradu.

Hiruškom metodom koja je dostupna u Velikoj Britaniji i košta od 7.600 do 12.000 evra, uzima se dio jajnika, zamrzava i vraća u tijelo kada žena dođe u godine pred menopauzu. Profesor dr Mima Fazlagić kaže, za “Novosti”, da ovakva metoda još nije u potpunosti dokazana i da treba biti oprezan.

– Podvrgavanje operaciji sigurno ne znači da će menopauza sigurno biti zaustavljena – kaže prof. dr Fazlagić. – To zavisi od rada hipofize kod svake žene. Ovo nije čarobni štapić i biće potrebne godine kako bi se otkrili trajni efekti.

Profesor dr Elijana Garalejić iz ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” kaže da svaka hirurška operacija nosi određeni rizik od komplikacija, zbog čega nije dobro da se zdrave žene podvrgavaju ovakvim intervencijama.

– Odstranjivati dio organa ženi koja nije bolesna svakako nije bezazleno – kaže prof. dr Garalejić. – Svaka hirurška operacija je agresivna metoda i ne treba je primjenjivati ukoliko postoji drugo rješenje.

Cilj metode jeste da umanji probleme u menopauzi kao što su osteoporoza, problemi sa srcem, smanjenje libida, promjene raspoloženja i temperature. Ipak, ovakvi problemi se liječe neinvanzivnim metodama i terapijama, koje su pritom mnogo jeftinije.

– Postoje dobri lijekovi koji dokazano smanjuju tegobe i pomažu ženama u menopauzi – kaže prof. dr Garalejić. – Ovaj problem se lakše rješava na taj način, dok nove metode koštaju basnoslovno i, pritom, još nisu provjerene. Treba znati da može da se desi da transplantirano tkivo prosto ne funkcioniše.

Ljekari koji podržavaju ovakvu metodu tvrde da je cilj da se simptomi menopauze olakšaju, a ne da se ženi od 60 godina omogući da zatrudni. Ipak, činjenica je da se ovom operacijom, ukoliko uspije, produžava plodnost i omogućava da žena rodi dijete u šestoj ili sedmoj deceniji.

– Vječno mladi ne možemo da budemo i biologija je takva da će jajnici jednog dana svakako izgubiti funkciju – kaže prof. dr Garalejić. – Postavlja se pitanje da li je etički u redu da žena rodi sa 65, osim ako se životni vijek ne udvostruči.

REVOLUCIJA ILI BIZNIS

Prema riječima prof. dr Elijane Garalejić, ovakve metode su jedna od mogućnosti za mlade pacijentkinje koje se zbog bolesti podvrgavaju zračenju, a nisu rađale i ne žele da izgube jajne ćelije.

– Moguće je da se radi o biznisu, pošto se promoviše “revolucionarni” zahvat za odlaganje menopauze, a ne liječenje onkoloških pacijentkinja, tačnije omogućavanje rađanja nakon teške bolesti – kaže prof. dr Garalejić.

OPERISANO DEVET ŽENA

Već devet žena, starosti od 22 do 36 godina, podvrgnuto je ovoj operaciji koja se, za sada, obavlja samo u Britaniji, i to kod žena do 40 godina starosti. Zahvat traje 30 minuta i nakon samo jednog dana, kako su objasnili tamošnji ljekari, žena može da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima.

 

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: