Morate ga imati u špajzu: Džem od smokava – đakonija koju vole i stari i mladi

Džem ili marmelada ili pekmez, nikad mi nije bilo jasno u čemu je razlika, ali svejedno je dok god teglica ne traje duže od mjesec dana.

Jeste zimnica, ali u ovom slučaju bi se moglo zvati i mjesečnica.

Jedna pjesma kaže Jesen stiže dunjo (smokvo) moja, jesen rana… i vrijeme je da se zimnica kuva. Mislim, da je ovo jedna od onih đakonija koju moramo imati u špajzu. Odlično ide sa palačinkama, a može i u krofnama, zavisi šta više volimo. Kad ovo spremim teglice moram da krijem u najmračnijem dijelu špajza, jer u protivnom ne dočekaju ni kraj jeseni.

Nabrati oko 2 kilograma svježih smokava, ako nemate smokvu u dvorištu, onda je pijaca prijeki lijek. Odsjeći one peteljkice i isjeći ih na 3-4 komada i staviti u dublju šerpu. Dodati oko 600 grama šećera, jedan limun, dobro opran sa korom isječen na kolutove i dve kesice vanilin šećera. Moja tajna je da u to dodam još malo sušenog estragona. To je veoma aromatičan začin koji se može kupiti u malo bolje opremljenim radnjama, ili supermarketima.

Uključite šporet na najjače, a kad se šećer i smokve rastope smanjite vatru i nastavite kuvanje uz stalno miješanje. E sad dolazi najteži dio posla. Stajanje pored šporeta oko 3 sata. Hladno pivo i dobar film, dođu kao vremeplov terapija, jer i ne primjetite kako vrijeme brzo leti.

Da je marmelada, džem kuvan znaćete kada kuvača bude ostavljala trag po dnu šerpe, piše Srpskainfo.

 

Ostavite komentar: