Molim vas, ne ljubite je! Kako postaviti granice gostima koji su došli da vide bebu

02.12.2023. | 20:27

Svi sa nestrpljenjem čekaju da beba dođe iz porodilišta u topli dom. Malo biće zauvijek mijenja živote roditelja, ali i bliskih članova familije. Mnogi su nestrpljivi da je vide, ali prve posjete preporučljive su tek poslije dva mjeseca.

Takođe, ljubljenje, grljenje i držanje mališana nije nešto što treba da se radi i za to postoje valjani razlozi. Na roditeljima je da saopšte određena “pravila” ponašanja u kući gde je beba, ali kako to da uradimo, a da ne zapadnemo u neprijatnu situaciju sa gostima?

Dugo smo čekali da upoznamo svog mališana, a nema sumnje da je to bila želja šire porodice i prijatelja. Ne postoji univerzalni metod kako se pristupa novorođenčetu, ali je važno da roditelji postave granice i preduzmu mjere predostrožnosti kako bi beba ostala zdrava.

Za početak, mama i tata bi trebalo da pokušaju da ograniče broj posjetilaca sa kojima mališan uopšte dolazi u bliski kontakt.

Takođe, posjete su preporučljive tek poslije dva mjeseca, jer je neophodno da imuni sistem mališana ojača.

Novorođenčad su u većem riziku od infekcija, a podložniji su razvoju ozbiljnih stanja, kao što su sepsa ili meningitis, piše Hopkins medicin.

“Ne ljubite bebu” – nije jednostavno reći, ali postoji način

Situacija koja može da bude neprijatna jeste ukoliko nas neko pita da li smije da drži bebu, a mi moramo da kažemo “ne”. Treba da imamo na umu da ovo nije nešto čime treba da se opteretimo.

Možemo da objasnimo da nam je tako rekao pedijatar i da radimo sve što je u interesu bebinog zdravlja.

Takođe, ako je neko počeo da ljubi ili “štipka” mališana za obraze, otvoreno reći da to nije dozvoljeno i nije potrebno da dalje objašnjavamo.

Higijena prije svega

Većina nas je svjesna da posjeta tek rođenoj bebi podrazumijeva i pojačanu higijenu. Ipak, nije loše da goste podsjetimo na to, tako što ćemo im na lijep način reći kakva su pravila.

Podsjetićemo ih da svako ko dođe u kuću gdje je tek rođena beba, treba da skine prstenje i dobro opere ruke. Koliko god da su bebi obrazi preslatki, ne treba da joj budu blizu lica, jer usta takođe nose mnogo mikroba.

Važno je rodbini i prijateljima naglasiti da ne dolaze u goste ako imaju znakove ili simptome bolesti koje bi se mogle da prenesu na bebu. Dakle, svako ko ima temperaturu, curenje iz nosa, kašalj, dijareju ili druge simptome ne smije da posjećuje bebu dok potpuno ne ozdravi.

Sigurno će svi razumjeti ove valjane razloge, a samim ti i pravila koja su potrebna da se poštuju. Po vrh svega, sve ovo radimo zbog bebe i njenog dobra.

Prvi bebin izlazak “među svijet”

Prva bebina “šetnja” je moguća vrlo brzo po rođenju i možemo je iznijeti već od 15. dana života, piše Halobeba. Prvi dan je boravak od 5 do 10 minuta na terasi, a potom se narednih dana dužina boravka povećava za 10 minuta. Tako je postepeno, možemo izvesti u obližnji parkić.

Tokom ljeta, preporučljivi su rani jutarnji sati za izlazak, dok zimi treba biti veoma obazriv – ne izvoditi je dok ne napuni mjesec dana, a onda je iznositi veoma kratko i to oko podneva. Mališan se ne izvodi napolje kada je niska temaratura, pada kiša, duva jak vjetar ili mećava.

Odlazak u goste sa bebom se ne preporučuje u prvim mjesecima života i ne bi trebalo nigdje da se ide osim u kratke šetnje ili kod pedijatra.