Mogli bi da spasu hiljade života: Uskoro testovi na koronu koji daju rezultat za 15 do 30 minuta

Testovi na korona virus, koji će omogućiti da ljudi dobiju rezultate na licu mjesta, za 15 do 30 minuta, uskoro će biti predstavljeni širom svijeta, piše britanski Gardijan.

To bi, kako navodi, moglo da spasi hiljade života i uspori pandemiju u siromašnim i bogatim zemljama.

Testove, koji izgledaju kao test za trudnoću pošto dvije plave linije pokazuju da li je neko pozitivan na korona virus, tumačiće zdravstveni radnik.

Jedan od ova dva testa već je dobio hitno odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije, a očekuje se da će uskoro dobiti i drugi.

Brzi i laki, ali visokokvalitetni testovi, omogućiće masovni pregled zdravstvenih radnika, koji umiru u velikom broju u zemljama sa niskim primanjima.

Takođe, bogate zemlje, koje su se prijavile za inicijativu Pristup alatima Kovid-19 (akcelerator ACT), kao što je Velika Britanija, moći će da naruče testove.

Inicijativu su u martu pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija, Evropska komisija, Fondacija Gejts i francuska vlada.

U zamjenu za garantovanje količine Gejts fondacije, kompanije će učiniti 20 odsto svoje proizvodnje dostupnim zemljama s niskim i srednjim prihodima, a 80 odsto namenjeno je ostalim državama.

Njemačka je već naručila 20 miliona testova, a Francuska i Švajcarska sijedile su njen primer.

Ovi testovi antigena, koje je odobrila SZO, brži su i lakši od dosadašnjih i mogu da se koriste za preglede u školama, univerzitetima i na radnim mjestima.

Takođe, testovi bi mogli da omoguće da se veliki broj zaraženih otkrije prije nego što dobiju simptome na korona virus i odu u karantin.

Ostavite komentar: