Modni stilisti to vide “na svoj način”: Pravila oblačenja koja trebate potpuno zaboraviti

Puno toga u svijetu mode je dobro, zanimljivo, čini nas sretnima, uljepšava nam svakodnevnicu, ali puno toga je i pogrešnog.

Ovo se ne tiče samo odjeće nego i standarda ljepote koji itekako znaju biti pogrešno postavljeni.

Tu su, između ostalog, i teorije o tome koja odjeća je dobra ili pogrešna za određeni tip tijela. A moda ne bi trebala biti takva. Moda bi trebala biti igra i umjetnost, prenosi Zadovoljna.

Ipak, u svijetu su već dugo postavljena pravila povezana s tipovima tijela, odnosno građe. Imajte na umu i da su ta pravila nastala prije više decenija. Ona su danas zastarjela i žene svih oblika i veličina trebale bi nositi šta hoće i kad hoće. Modni stilisti i dizajneri izdvojili su nekoliko tih pravila uz poruku da ih trebamo zaboraviti zauvijek.

Više uzoraka ne izgleda dobro na tijelu s oblinama

Ako imate obline ili ako ste plus sajz možete nositi šta god želite. Mnogi ljudi ove građe nose crno kako bi izgledali mršavije, međutim, stvarno ne trebate bježati od jarkih boja i uzoraka.

Niske osobe ne bi trebale nositi “iscijepane” hlače

Osnova ovog pravila, kojeg takođe ne morate slijediti, je da niske osobe u “iscijepanim” hlačama izgledaju još niže. Prva bitna stvar je ta da ako se osjećate dobro u “iscijepanim” hlačama, onda ih nosite bez obzira na visinu. Između ostalog, ovakve hlače su super udobne i jednostavne za kombinovanje, posebno ako su opuštenijeg kroja tako da nema razloga da ih zaobilazite. Pogotovo ne zbog visine.

Visoke žene ne bi trebale nositi visoke potpetice

Ovo je jednostavno još jedno pravilo koje trebate ignorisati. Ako ste visoki i volite visoke pete, onda ih nosite. Štikle su seksi, zabavan komad i nema razloga da samo zbog toga što imate metar i 80 skupljaju prašinu u ormaru.

Ako imate veće grudi uvijek trebate nositi grudnjak

Nošenje grudnjaka stvar je ličnog izbora. Naravno grudnjak ćete nositi zbog osjećaja podrške koji vam pruža. Međutim, činjenica da imate veće grudi ne treba biti razlog da ga ne skidate po cijele dane.

Žene “jabuka” građe sve trebaju stezati remenom

Ovo je opet još jedno pravilo za zaborav jer između ostalog podstiče sve ljude da se uklapaju u jedan određeni kalup, odnosno građu tijela zvanu “pješčani sat”. Postoji genetika i postoje različite građe tijela i ne trebamo živjeti u iluziji da se moramo ukopiti u određeni standard.

Žene nakon određenih godina ne bi trebale nositi komade bez rukava

U ovom pravilu toliko je pogrešnih stvari i definitivno ga trebate zaboraviti. Ako se osjećate dobro u komadima bez rukava onda ih trebate nositi bez obzira na vaše godine.

Ostavite komentar: