Manje poznati faktori koji su uzrok visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak, ako se ne liječi, može da poveća rizik od srčanog udara, oštećenja bubrega ili demencije.

Alkohol, pušenje, debljina i sjedeći način života neki su od uobičajenih faktora koji mogu biti uzroci visokog pritiska, ali postoji i nekoliko manje poznatih faktora.

Nizak nivo vitamina D

Nedostatak vitamina D uzrok je slabih kostiju i gubitka kose, no istraživanja pokazuju i da je indirektno povezan s kardiovaskularnim zdravljem. Normalan nivo vitamina D olakšava stres, pomaže da se održava zdrava težina i upravlja ostalim faktorima koji vode do visokog krvnog pritiska.

Nedostatak sna

Manje od šest sati spavanja može povećati stres, izazvati promjene raspoloženja i hormonalnu neuravnoteženost, utičući tako na cjelokupno zdravlje. Takođe, nedostatak sna povećava krvni pritisak i stres u tijelu i time utiče na zdravlje srca.

Previše prerađene hrane

Namirnice poput brze hrane, čipsa, kolačića, konzerviranih supa i umaka sadrže mnogo natrijuma, što direktno utiče na krvni pritisak. Više soli u krvi povlači vodu iz tkiva vena, što povećava zapreminu krvi uzrokujući visoki krvni pritisak.

Društvena izolovanost

Osoba ne mora nužno da se osjeća pod stresom zbog kratkotrajne usamljenosti ili izolacije. No, dugotrajna izolacija može da podstakne oslobađanje prevelike količine hormona stresa, što dovodi do depresije. To povećava krvni pritisak, koji može da poraste iznad normalnog nivoa.

Lijekovi

Često zbog glavobolje ili bolova u zglobovima odmah uzimamo lijekove, no treba biti oprezan. Određeni lijekovi protiv upala mogu da povise krvni pritisak ako se koriste učestalo. Naime, ti lijekovi mogu da suze vene pa srce ne može normalno da pumpa krv, što predstavlja veliki pritisak za srce i povećava nivo krvnog pritiska.

 

 

Ostavite komentar: