Malo ko ovome daje posebnu pažnju: Bol u pupku može upućivati na pet bolesti

Većinu vremena malo ko od nas pridaje posebnu pažnju svome pupku, neki ga ukrase pirsingom, ponekad izvade nešto iz njega (mrvicu ili konac od majice) i to je uglavnom to. Drugi pak iskuse čudnu bol u tom dijelu tijela koja može doći i proći, ali ponekad je taj bol znak da nešto nije u redu.

Doktor Elena Maser, asistent gastroenterologije na Medicinskom fakultetu upozorava da se odmah treba javiti ljekaru ako se uz bolan pupak pojave i simptomi groznice, krvi u stolici, nemogućnost uriniranja, nemogućnost zadržavanja hrane. To može biti znak neke bolesti.

Kronova bolest

Upalna bolest crijeva može uzrokovati bol iza pupka koja se ima intenzitet od pritajene do oštre te kao grčevi koji se javljaju 20 do 30 minuta nakon jela. “Dijagnoza Kronove bolest nikada se ne postavlja isključivo na temelju navedenih simptoma”, kaže Maser. Drugi simptomi koji mogu upućivati na Kronovu bolest su teški proljevi, umor i gubitak težine.

Prema Mayo klinici, uzrok Kronove bolesti je nepoznat, ali imunološki sistem i porodična istorija bolesti vjerovatno imaju važnu ulogu. “Najčešća starost oboljelih je između 18 i 24 godine, ali moguće je oboljeti u bilo kojoj dobi”, objašnjava liječnica.

Komplikacije Kronove bolesti mogu uključivati pothranjenost, čireve i opstrukciju crijeva. Ako ljekar sumnja da pacijent pati od Kronove bolesti, napraviće kolonoskopiju ili abdominalnu sliku poput CT-a ili magnetnu rezonancu. Liječenje može uključivati protuupalne lijekove, supresore imunološkog sistema, antibiotike ili dodatke vitamina, a rade se i operacije kojima se odstranjuje dio crijeva.

Pupčana kila

Pupčana vrpca s kojom je dijete povezano s majkom za vrijeme trudnoće prlazi kroz otvor između djetetovih stomačnih mišića, a taj se otvor zatvara ubrzo nakon rođenja. Pupčana kila ili umbilikalna hernija nastaje kada se stomačni mišići ne spoje u potpunosti što stvara rupu kroz koju crijeva ili neko drugo tkivo mogu prodrijeti.

To se prema Johns Hopkins Medicine, događa jednom od pet novorođenčadi, a u 90 odsto slučajeva se vraća u normalu, dok kod ostalih 10 odsto pupak ostaje izbočen cijeli život i to se događa tri puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Moguće je živjeti s pupčanom kilom cijeli život bez ikakvih problema. Kod odraslih se pupčana kila može pojaviti odjednom iz nekoliko razloga, a najčešći je zbog dizanja teškog tereta. Na mjestu ispupčenja može se osjećati težina i bol na pritisak. Većina kila može se jednostavno gurnuti nazad na mjesto – reponibilne kile. Dok one koje se ne mogu ugurati nazad tretiraju se hirurški tzv ireponibilne kile. Simptomi ireponibilne kile su bolovi u pupku, crvena izbočina na pupku, zatvor, vrućica, nadutost, povraćanje.

Loša probava

Hrana koju konzumiraš često je uzrok nelagode i boli u stomaku i može izazvati osjećaj težine i blage mučnine i do nekoliko sati. Ako nakon teškog obroka koji podrazumijeva konzumaciju masne i pržene hrane osjećaš bol u pupku, onda znaš da je to razlog i da trebaš prijeći na zdravije pripremljene obroke, unositi više vlakana i redovno se baviti vježbom.

Upala slijepog crijeva

Prema Johns Hopkins Medicine, jedan od prvih simptoma upale slijepog crijeva je bol oko pupka. Neki od simptoma su: tupa bol oko pupka ili u gornjem dijelu abdomena koja postaje sve oštrija kako se pomiče prema donjoj desnoj strani abdomena, gubitak apetita, mučnina i/ili povraćanje koje slijedi ubrzo nakon abdominalne boli, oticanje abdomena, vrućica s temperaturom od 37°C do 38°C, nemogućnost puštanja vjetrova.

Smatra se da je najčešći uzrok apendicitisa opstrukcija lumena crvuljka (fekalije, kamenci, paraziti, tumori, strana tijela), no kod trećine bolesnika nema očiglednog opstruktivnog uzroka. Upalu mogu pokrenuti virusi (citomegalovirus), paraziti i bakterije.

Ako se ne liječi, upaljeni crvuljak će nakon vremena puknuti ili se probušiti, izbacujući zarazne supstance u abdomen. To može dovesti do vrlo ozbiljne upale stomačne maramice, ako se u vrlo kratkom vremenu ne počne liječiti antibioticima.

Kamen u žuči

Kamen u žuči je najčešća bolest žučnoga trakta, a češće nastaju kod žena, iako 10 odsto populacije ima dijagnozu žučnih kamenaca. Ono što znamo danas je da dva puta češće obolijevaju žene. To je najvjerovatnije tako zato što kod žena usljed trudnoća dolazi do većih oscilacija spolnih hormona, a tu su ključni estrogen i progesteron koji imaju učinak na samu kontrakciju žučnog mjehura i koncentraciju žuči.

Simptom kamena u žuči je specifična bol pod desnim rebrenim lukom. Bol počinje u gornjem dijelu abdomena i širi se pod desni rebreni luk i desnu skapulu u desnu stranu između dvije lopatice. Ponekad, međutim kamen u žuči se nalaze u kanalu i uzrokuju blokadu, što dovodi do bolova u stomaku.

Međutim, uglavnom je teško lokalizovati bol. Ako bol ne prođe u roku od nekoliko sati ili ne oslabi te se uz to jave visoka temperatura i žućkasta boja kože potrebno se javiti ljekaru, piše miss7zdrava.24sata.hr.

Ostavite komentar: