Ljudi sve češće na svoju ruku idu da snimaju pluća – radiolog upozorava na opasnost

Tokom pandemije korona virusa u Srbiji sve je više onih koji na svoju ruku odlaze na snimanje pluća rendgenom ili skenerom. To je, kako kaže radiolog, veoma opasno.

“Da ne trče svaki čas na to snimanje jer to je jonizujuće zračenje, ono je prilično opasno, ono ne ispari poslije tog snimanja, ono se samo nadovezuje, sabira se. Jednostavno, stavovi su zasada sljedeći: prije tri mjeseca ne raditi kontrolu na skeneru ili rendgenu. U svakom slučaju, ukoliko klinička slika zahtjeva potrebno je raditi i ranije naravno, ali ako sve ide nekim dobrim tokom, onda ne prije tri mjeseca”, objasnio je dr Vladimir Debeljković, specijalista radilogije MR “Čukarica” za RTS.

Ljekari su ti koji treba da odrede rizik od zračenja.

“Ljekar mora da bude obučen i jeste obučen da stavi na tas dvije stvari stvari: rizik loše dijagnostike, ako nemamo podatak o tome šta se dešava u organizmu, koji može direktno i momentalno uticati na ishod liječenja pacijenta i rizik koji možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti može da dovede do malignog oboljenja”, istakao je prof. dr Miloš Vićić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Važno je reći da se u Srbiji ni prije pandemije nije vodila evidencija o dozama zračenja kojima se pacijenti izlažu na nekom od medicinskih aparata. Taj podatak se ne unosi ni u medicinski izvještaj ni u istoriju bolesti.

“Ono što bi bio možda neki praktičan savjet za nekog ko je zabrinut za svoje zdravlje kada ga šalju na CT jeste da se nakon dva CT ne morate uopšte brinuti o posljedicama, ako vas šalju treći put na snimanje, podsjetite ljekara da ste već dva puta bili i on će onda vrlo stručno i meritorno odlučiti šta prevaže: rizik od dodatne radijacije ili dobrobit te dijagnostike koju izvede”, dodao je Vićić, piše Blic žena.

Ostavite komentar: