Leglo bakterija: Evo kada je pravo vrijeme da bacimo flaše za višekratnu upotrebu

Istraživanja kažu da u periodu od tri godine, jedna boca za višekratnu upotrebu mogla bi da spriječi da više od 1.000 plastičnih boca završi kao okeanski otpad.

Osim što pomažu u zaštiti životne sredine, boce za višekratnu upotrebu dolaze u svim vrstama stilskih opcija i različitih materijala.

Ove boce su takođe otpornije na buđ i bakterije, međutim, bez obzira na to koju vrstu boce za višekratnu upotrebu odaberete, nisu namijenjene za neograničeno korišćenje. Pogledajte da li postoje znakovi koji označavaju da je vrijeme za njenu promjenu.

Vijek trajanja boca zavisi od njihovog materijala i od toga koliko su korišćene. Staklene flaše za vodu traju nekoliko godina uz odgovarajuću njegu i čišćenje. Slomljena staklena boca šalje jasan signal da treba da je zamijenite.

Plastične boce traju oko godinu dana jer plastika počinje da se kvari vremenom i upotrebom. Ako je plastična boca deformisana vrijeme je da je promijenimo.

Duboke ogrebotine ili pukotine na boci takođe znače da im je istekao rok. Te pukotine mogu da sakriju skrivene bakterije koje se skupljaju unutar njih i umnožavaju se.

Takođe predlaže se da pregledate dijelove boce koji dolaze u direktan kontakt sa ustima. Svaka nečistoća koja se opire čišćenju kaže da je vrijeme da flašicu promijenite.

Boca od nerđajućeg čelika u prosjeku traje najduže,12 godina. Ako boca zarđa, trebalo bi tada da je promijenite.

Ostavite komentar: