Krvarenje desni, opadanje kose, perut: Evo koji sve simptomi ukazuju da imate nedostatak vitamina

19.03.2024. | 22:06

Simptomi kao što su gubitak kose, suva koža, krvarenje desni i fleke na koži ukazuju na mogući nedostatak vitamina i minerala u vašem tijelu.

Ovo su neki od najčešćih simptoma nedostatka vitamina i minerala.

Gubitak kose

Gubitak kose je vrlo čest simptom. U stvari, do 50 procenata odraslih muškaraca prijavi gubitak kose prije 50. godine. Ishrana bogata sljedećim hranljivim materijama može spriječiti ili usporiti gubitak kose. Gvožđe, linolna kiselina (LA) i alfa-linolenska kiselina (ALA), niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7)

Kosa i nokti

Različiti faktori mogu izazvati lomljenje noktiju i vlasi. Jedan od njih je nedostatak biotina. Biotin, takođe poznat kao vitamin B7, pomaže tijelu da pretvori hranu u energiju. Nedostatak biotina je redak, ali kada se pojavi, lomljiva kosa i nokti su neki od najuočljivijih simptoma. Konzumiranje sirovih bjelanaca takođe može izazvati nedostatak biotina. To je zato što sirovo bjelance sadrži avidin, protein koji se vezuje za biotin i može smanjiti njegovu apsorpciju. Namirnice bogate biotinom uključuju jaja, organsko meso, ribu, mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke, spanać, brokoli, karfiol, kvasac, integralne žitarice i banane.

Loš noćni vid

Ishrana sa malo hranljivih materija ponekad može izazvati probleme sa vidom. Na primjer, nizak unos vitamina A često je povezan sa stanjem poznatim kao noćno sljepilo, koje smanjuje vašu sposobnost da vidite pri slabom svjetlu ili u mraku. To je zato što je vitamin A neophodan za proizvodnju rodopsina, pigmenta koji se nalazi u mrežnjači svakog oka koji vam pomaže da vidite noću.

Ljuštenje i perut

Seboroični dermatitis i perut su dio iste grupe kožnih poremećaja koji utiču na dijelove tela koji proizvode ulje. Oba uključuju svrab, ljuskavu kožu. Perut je uglavnom ograničena na kožu glave, dok se seboroični dermatitis može pojaviti i na licu, gornjem dijelu grudi, pazuha i prepona. Mnogi faktori mogu izazvati perut i seboroični dermatitis. Jedna od njih je ishrana siromašna hranljivim materijama. Na primjer, nizak nivo riboflavina (vitamin B2) i piridoksina (vitamin B6) u krvi može igrati ulogu. Namirnice bogate riboflavinom i piridoksinom uključuju živinu, meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, zob, orašaste plodove i određeno povrće.

Krvarenje desni

Ponekad je gruba tehnika pranja zuba u korenu krvarenja desni, ali ishrana sa manjkom vitamina C takođe može doprinijeti tome. Vitamin C igra važnu ulogu u zarastanju rana i imunitetu, pa čak djeluje i kao antioksidans, pomažući u sprečavanju oštećenja ćelija. Još jedna ozbiljna posljedica teškog nedostatka vitamina C je skorbut, koji deprimira imuni sistem, slabi mišiće i kosti i čini da se osjećate umorno i letargično. Drugi uobičajeni znaci nedostatka vitamina C uključuju lake modrice, sporo zarastanje rana, suvu kožu koja može postati ljuskava i česta krvarenja iz nosa.