Krv je voda – čak 92 odsto

Postoji nekoliko stvari koje ne možemo zanemariti ako želimo sačuvati zdravlje i živjeti punim plućima. To su: ishrana, odmor i fizička aktivnost. Bez obzira na to kako se dobro hranite, ako ne spavate i niste fizički aktivni, pojaviće se problemi.

Isto tako, ako dosta vježbate, ali se loše hranite i nedovoljno odmarate, vašem tijelu to neće goditi.

Većina nas zna važnost dobre ishrane. Isto toliko je važno i unositi pravu količinu vode, direktno ili indirektno. Postoje bezbrojne dobre strane unošenja vode u organizam. Voda je osnovni gradivni sastojak svih nas. Kažu da krv nije voda. A jeste – cijela 92 procenta.

Preča je od hrane

Otprilike 60–70 procenata ljudskog tijela sačinjeno je od vode. Tačna vrijednost zavisi od godišta i proporcije mišićnog prema masnom tkivu (jer mišići sadrže više vode nego masti).

Iako voda ne sadrži kalorije i hranjive materije, ona je neophodna za život. Možemo sedmicama preživjeti bez hrane, ali bez vode tek danima. Organizam ne zadržava višak vode kao što to radi sa mastima, pa je svakodnevno potrebno popiti odgovarajuću količinu vode da bismo zadržali dobro zdravlje.

Teško je popiti previše vode, jer više vode znači i više odlazaka u toalet, a boja urina se gubi, on postaje bezbojan. Ipak, ne treba pretjerivati sa vodom na ovaj način i trudite se da vam boja urina bude blijedožuta poput limunade.

Međutim, ako pijete premalo vode, organizam počinje dehidrirati, a prvi simptom je žeđ. Posjete toaletu će se sigurno prorijediti, a boja urina postati tamnožuta ili čak smeđa.

Sve njene uloge

Kada pijete vodu ili je unosite ishranom, vi se hidrirate. Ako ne unosite dovoljno vode, vaš organizam će trpjeti, a takvo stanje se naziva dehidracija. Voda je glavni sastojak našeg organizma, znači svake ćelije, tkiva i organa. Ona igra nevjerovatno važnu ulogu u gotovo svim tjelesnim funkcijama kao što su:

  • – Regulacija temperature,
  • – Prenos kiseonika i hranjivih materija,
  • – Neophodna je komponenta mnogih biohemijskih reakcija,
  • – Služi za čišćenje – detoksikaciju organizma putem urina i fekalija,
  • – Podmazuje zglobove,
  • – Bitna je za varenje,
  • – Osnovni je sastojak tjelesnih tečnosti poput pljuvačke i suza,
  • – Ćelijama osigurava oblik, stabilnost itd.

Voda pomaže i da se toksične materije uklone iz organizma. Očigledan primjer su osobe koje ne unose dovoljno vode u svojoj ishrani imaju probleme sa aknama. Ako pijete i unosite dovoljno vode, pomoći ćete zdravlju vaše kože. Dovoljna količina vode čini kožu hidriranom, pa osobe koje je dovoljno ne unose imaju problem sa suvom kožom.

Koliko piti

Uopšteno gledano, odrasle osobe bi trebale konzumirati dije do tri litre vode svaki dan. Ova procjena ne obuhvata specifična medicinska stanja (bolesti) osobe, navike u vježbanju i mjesto stanovanja (recimo sa velikom nadmorskom visinom ili u tropskim krajevima).

Svakodnevne aktivnosti mogu povećati dnevne potrebe za vodom, na primjer, prilikom teškog fizičkog rada u toplom dijelu godine ova procjena može se povećati i nekoliko puta.

Osim što je pijemo, vodu dobijamo i putem hrane. Mnogobrojno voće i povrće ima visok sadržaj vode, što je razlog da bismo ga trebali jesti u većoj količini u svježem stanju.

Pošto naše tijelo sadrži toliko vode, manji ili veći unos može imati uticaj na tjelesnu masu. Osobe koje su na restriktivnim dijetama sa malo ugljenih hidrata brzo gube vodu (jer ugljeni hidrati dobro vezuju vodu), pa tada misle da su smršale, a u stvari su brzo izgubile vodu.

Brzo mršavljenje je, dakle, još jedan simptom dehidracije. Voda smanjuje apetit. Nikako ne umanjujte važnost te činjenice. Ako manje pijete, veća je šansa da ćete više jesti.

Kafa, sok, alkohol…

Voda se, naravno, nalazi i u sokovima, bezalkoholnim pićima, čaju i kafi. Međutim, kada pijete kafu, znajte da kofein dehidrira tijelo, jer djeluje kao diuretik. Alkohol je još gori diuretik.

Voćni sokovi su sasvim u redu što se tiče hidriranja, ali sadrže dosta kalorija, pa vodite i o ovome računa. Najbolja je ipak čista obična voda.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: