Korisni podaci: Ovo su najčešće greške koje radite prilikom pranja veša u mašini

Koristite li previše deterdženta? Pretrpavate li veš mašinu ili pretjerujete sa izbjeljivačem? Čak i ako godinama samostalno perete veš, nevjerovatno je lako pogriješiti upravo u ovim malim koracima.

Ako želite izbjeći neugodan miris ručnika, ukloniti mrlje ili ostvariti snježnu bjelinu i svježinu rublja, izbjegavajte ovih 12 najčešćih grašaka, piše Real Simple. Potom dobro očistite mašinu za veš nakon pranja i držite je u dobroj formi kako bi sljedeći put vaš veš zasjao.

 1. Prečvrsto trljate mrlje

To može pogoršati mrlju i čak istrošiti tkaninu. Umjesto toga, budite nježni i tretirajte mrlju što prije. Imajte na umu da što manje vremena protekne od njenog nastanka do čišćenja, to ćete više uspjeha imati. I uvijek koristite bijelu krpu kako se boje ne bi mogle prenijeti, a mrlju nježno mažite umjesto da je žustro trljate kako biste zadržali prljavštinu na površini i ne dopustili joj da se upije dublje u vlakna.

 1. Koristite previše deterdženta

Višak pjene može zadržati prljavštinu s odjeće i zadržati je na područjima s kojih se neće isprati, poput ispod ovratnika. To vodi do nakupljanja bakterija. Radije iskoristite samo polovinu količine deterdženta koju obično stavljate, a zatim je postupno povećavajte ako odjeća ne izlazi onako čista kao što biste željeli. Izuzetak je ako imate tvrdu vodu. U tom slučaju možda će vam trebati više deterdženta nego što koristite. Provjerite preporuku za tvrdu vodu na pakovanju u upustvima deterdženta.

 1. Nepravilno punite mašinu

Kada koristite ladicu za tekući deterdžent, najprije punite tekući deterdžent, zatim omekšivač i na kraju odjeću, zar ne? Ne. Ovaj protokol iz prošlosti trebao je spriječiti ostatke mrlja na tkanini i u veš mašini. No moderni deterdženti ne sadrže fosfate i nisu štetni za odjeću kao što su bile stare formule.

 1. Perete veš namijenjen za hemijsko čišćenje

Ovo nije nužno greška. Većina predmeta na kojima stoji oznaka “hemijsko čišćenje” mogu se ručno prati i sušiti na vazduhu. To uključuje prirodna vlakna, poput platna i svile. Ako planirate takvav veš prati u mašini, najprije provjerite postojanost boja. Navlažite pamučnu krpu blagim deterdžentom i natapkajte je na skriveni šav kako biste vidjeli hoće li se javiti reakcija. Ako je nema, namočite odjeću u mlaku vodu s deterdžentom, isperite i odmah smotajte u ručnik da izvuče vlagu. Ipak, imajte na umu da za kožu, antilop, svilu i stvari sa ukrasima ipak valja otići do hemijske čistionice.

 1. Ne zatvarate zatvarače do kraja

Metalni zubi zatvarača mogu uhvatiti nježnu tkaninu odjeće koja se pere u istom bubnju. Rješenje je jednostavno. Pripazite da povučete patentne zatvarače do kraja prije nego što odjeću stavite na pranje. Za posebno osjetljivu odjeću osigurajte dodatnu zaštitu tako što ćete je prati u vrećicama za pranje.

 1. Perete zakopčane košulje

To se čini dobrom idejom, ali može rezultirati stiskanjem rupica na gumbima i iskakanjem dugmeta te neravnim spojem dvije strane. Odvojite vrijeme i otkopčajte odjeću prije stavljanja u mašinu za veš.

 1. Pretjerujete sa izbjeljivačem

Prije nego što posegnete za izbjeljivačem dvaput razmislite. Zapravo nije potreban da biste se riješili mrlja poput krvi, znoja i suza. Puno je prirodnije rješenje ako ubacite Bacite zamrljane čarape, majice i donje rublje u veliku posudu vode s nekoliko kriški limuna i pustite prokuhate ih nekoliko minuta.

 1. Niste podesili visinu veš mašine

Ako vam veš mašina nije ravna, vibracije mogu oštetiti pod i prerano istrošiti ključne dijelove, poput amortizera i ležajeva mašine. Ujedno, to će stvarati buku. Stoga prije nego što prvi put uključite veš mašinu, provjerite jeste li podesili njenu visinu i poravnali je. Ako vam to ne polazi za rukom, pod mašinu podmetnite deblji komad šperploče koji će pomoći apsorbirati vibracije.

 1. Ostavljate sušilicu da se odmara između ciklusa

Neki vole pričekati sat vremena nakon što jedan ciklus završi prije nego što pokrenu drugi. No zapravo je pokretanje sušenja odmah nakon prethodnog ciklusa pametno i ekonomično. Omogućuje vam iskorištavanje vazdušne topline iz prethodnog ciklusa, smanjujući potrošnju energije, pišu 24 sata.

 1. Ignorišete upustva na sušilici

Ne treba vam, jednaka snaga sušenja za sve vrste veša, pa provjerite kakav je materijal koji sušite i u skladu s tim podesite temperaturu. Dodatno, ne pretrpavajte sušilicu jer će se pojaviti nabori koje ćete poslije teško ukloniti. Dodatno, pretrpavanje će stvoriti pritisak na amortizere i ležajeve aparata i omogućiti njegovo brže kvarenje. Uz to, pomaže ako spremite odjeću odmah nakon sušenja dok je još topla jer tako izbjegavate gužvanje. Na brzinu protresite svaki odjevni predmet, posložite ga i spremite u ormar ili, ako nemate vremena, u košaru za rublje.

 1. Ubacujete rasparene čarape

Evo kako uštedjeti na čarapama – stavite ih u vrećicu za pranje. Manja je vjerovatnost da će se priljubiti uz drugu odjeću i misteriozno zauvijek nestati. Ipak, izbjegavajte prekomjerno punjenje vrećice kako biste bili sigurni da je svaka čarapa pravilno oprana i osušena.

 1. Ne čistite sušilicu

Iako nakon svakog korištenja ispraznite filtar za vlakna, nakupljanje mucica može s vremenom začepiti cijevi i postati opasnost od požara. Sigurni znak da je vaša sušilica začepljena jest taj da sušenje odjeće traje više od originalnih programa. Pokušajte jedanput na godinu odvojiti crijevo sa zadnje strane sušilice i provucite dugu četku da očistite vlakna i mucice. Takođe jedanput na godinu očistite filter za mucice koristeći četkicu za zube i malo deterdženta. Isperite, a zatim osušite na vazduhu.

Ostavite komentar: