Kompanija BioNTech potvrdila: Prvi pacijenti primili vakcinu protiv karcinoma

Farmaceutska kompanija BioNTech počela je vakcinaciju eksperimentalnom vakcinom protiv raka u novom kliničkom ispitivanju faze II.

Pretklinički i raniji podaci pokazali su da je vakcina dovoljno sigurna za novi korak u kliničkim istraživanjima, navodi Clinical Trials Arena. Dakle, BioNTech u ovoj fazi planira provjeriti koliko dobro ova vakcina, zajedno s lijekom Libtayo, djeluje kao lijek za teške slučajeve raka kože – što je velika stvar, jer se nadaju da će na taj način moći izliječiti pacijente koji su čak u zadnjoj fazi bolesti.

Baš kao i COVID-19 vakcina, koju je BioNTech razvio u saradnji s Pfizerom, eksperimentalno cjepivo protiv raka oslanja se na mRNA tehnologiju kako bi “naučilo” imunološki sistem pacijenta na koji način se boriti protiv raka.

No, postoje neke ključne razlike između ispitivanja cjepiva protiv raka i visoko zaraznog virusa. Naime, u ovom slučaju nema smisla testirati vakcinu na zdravim pacijentima, a zatim čekati da li će “slučajno ozbiljan rak”. Umjesto toga, BioNTech će vakcinu testirati na pacijentima koji imaju melanom trećeg ili četvrtog stadijuma, a zatim pratiti šta se događa nakon vakcinacije.

“Naša je vizija iskoristiti snagu imunološkog sistema protiv raka i zaraznih bolesti”, rekla je suosnivačica BioNTecha Özlem Türeci u saopštenju za medije.

“Uspjeli smo pokazati potencijal mRNA vakcina u rješavanju problema COVID-19. Ne smijemo zaboraviti da je rak takođe globalna zdravstvena prijetnja, čak i gora od trenutne pandemije”, navode.

Ostavite komentar: