Koliko često smije da se pije ibuprofen?

30.11.2023. | 22:17

Vrijeme je prehlada i virusa, što znači da češće koristimo lijekove koji nam pomažu da preživimo dane kada se ne osjećamo dobro i ne možemo da ustanemo iz kreveta. Ali koliko često treba da koristimo ibuprofen? Šta kažu doktori.

Kutija ibuprofena je uobičajena pojava u mnogim medicinskim ormarićima, i to sa dobrim razlogom – ibuprofen je lijek koji se koristi za smanjenje upale, ukočenosti, pa čak i groznice.

Ibuprofen je član porodice nesteroidnih antiinflamatornih (NSAID) lekova koji često priskaču u pomoć kod glavobolje, tegoba kod artritisa ili mjesečne agonije menstrualnih grčeva.

Ako ste se pitali koliko često možete bezbjedno da uzimate ibuprofen, ljekari kažu da je važno zapamtiti: bez obzira da li ste ga sami kupili u apoteci ili je to veća doza koju vam je propisao ljekar, ibuprofen dolazi sa uputstvima koja ne treba zanemariti, piše The Healthy.

Koliko često možete uzimati ibuprofen?

Iako je ibuprofen dobro poznat lijek, važno je pridržavati se bezbjednih ograničenja doze. Najveća pojedinačna dostupna doza ibuprofena je generalno 800 miligrama, iako će za dozu od 400 miligrama ili više vjerovatno biti potreban recept i za tu količinu treba da se konsultujete sa svojim ljekarom.

Stručnjaci kažu da ne treba prekoračiti količinu od 3.200 miligrama ibuprofena u jednom danu, a svaku pojedinačnu dozu treba rasporediti na nekoliko sati. Vaš ljekar će imati posebna uputstva.

Ako primjetite da redovno posežete za ibuprofenom, posebno ako ga koristite duže od nedelju dana, dr Robert Pejsli, kardioelektrofiziolog i opšti kardiolog sa Teksaškog instituta za srce, preporučuje da smanjite dnevni unos na 2.400 miligrama. Imajte na umu da on takođe naglašava važnost konsultovanja sa svojim ljekarom kako biste odredili najnižu efektivnu dozu za bol.

Smjernice klinika Mejo za doziranje ibuprofena za određene vrste bola:

– Za menstrualne grčeve predlažu 400 miligrama na svaka četiri sata

Doza od 400 miligrama takođe djeluje za opšte olakšanje bola i trebalo bi da se rasporedi na četiri do šest sati.

Ako liječite bolove od artritisa, dnevna doza može da varira od 1.200 do 3.200 miligrama, podijeljena u nekoliko doza.

Napomena: Pazite da ne miješate ibuprofen sa drugim NSAIL, kao što su naproksen (kao što je Aleve) ili ketorolak. (Acetaminofen, kao i Tilenol, nije NSAID, ali ga treba zamijeniti sa ibuprofenom samo pod nadzorom licenciranog ljekara. Uvijek se konsultujte sa zdravstvenim radnikom prije kombinovanja lijekova protiv bolova.)

Pošto su ovi lijekovi dostupni u slobodnoj prodaji, lako je slučajno prekoračiti preporučenu dozu, što može biti fatalno.

Neželjeni efekti ibuprofena

Kada se uzima u velikim dozama ili tokom dužeg perioda, ibuprofen može izazvati neke manje neželjene efekte, kao što su problemi sa bubrezima ili čir na želucu.

Posebno je važno paziti na ove probleme ako već imate zdravstvenih problema ili ako kombinujete ibuprofen sa drugim lijekovima. Neki od ovih simptoma mogu uključivati neobičan bol u stomaku i promjene u navikama u kupatilu.

Kardiolozi takođe upozoravaju: Iako može biti od pomoći, ibuprofen ponekad može podići krvni pritisak i povećati šanse za komplikacije povezane sa srcem.

Alternative za ibuprofen

Ako primjetite da je ibuprofen postao dio vašeg svakodnevnog života, možda je vrijeme da pogledate druge načine da se nosite sa bolestima.

Postoji mnogo načina za ublažavanje bolova koji ne uključuju lijekove. Na primjer, fizikalna terapija ili akupunktura mogu biti efikasne alternative, nudeći olakšanje otkrivanjem korijena bola.

Takođe, ne potcjenjujte moć dobre dijete. Prilagođavanje onoga što jedete da biste uključili više antiinflamatorne hrane moglo bi da napravi veliku razliku u kontroli hroničnog bola.

Kada je u pitanju uporni bol, mudro je potražiti savjet ljekara. Oslanjanje isključivo na lijekove kao što je ibuprofen ponekad može prikriti osnovni problem koji zahtijeva stručnu pažnju.

Na primjer, dr Pejsli upozorava da ponavljajuće glavobolje zaslužuju detaljnije ispitivanje jer mogu signalizirati nešto ozbiljnije od običnog svakodnevnog stresa.

I dok može biti brzo rješenje za probleme kao što je bol u leđima (koji takođe može biti znak većeg problema ako potraje), ibuprofen nije dugoročna strategija. Dodavanje redovne fizičke aktivnosti vašoj rutini i istezanju može učiniti čuda – ne samo za vaš bol, već i za vaše zdravlje, prenosi N1 Zagreb.

Oznake: Dnevno, Ibuprofen