Ključno zadržati smirenost: Evo šta prvo uraditi ako vas ugrize bijesan pas

30.11.2023. | 21:12

U trenutku kada nas ujede bijesan pas, važno je zadržati smirenost i donijeti brze, ali promišljene korake kako bismo se nosili sa situacijom.

Kada dođe do ugriza bijesnog psa, ključno je zadržati smirenost. Prvo, povucite povređeni dio tijela unazad kako biste spriječili dodatne povrijede. Odmah isperite ranu vodom i sapunom kako biste je očistili, smanjujući rizik od infekcije. Hitna medicinska pomoć je neophodna, pa odmah pozovite hitnu pomoć ili posjetite ljekara.

Važno je prikupiti informacije o psu, vlasniku ili svjedocima, što će biti od pomoći ljekarima. Identifikacija psa može ubrzati proces liječenja. Umirite se, pridržavajte se preporuka stručnjaka i pružite sve informacije ljekaru kako biste osigurali najbolju moguću brigu o povrijedi, prenosi Glas Srpske.

Nakon pružene hitne medicinske pomoći, važno je pratiti preporuke ljekara o daljem liječenju i vakcinaciji. Uvijek je preporučljivo prijaviti incident lokalnoj veterinarskoj ili policijskoj službi kako bi se utvrdila bezbjednost i eventualno preduzele mjere protiv vlasnika psa.

Emocionalna podrška takođe igra ulogu. Ukoliko je potrebno, potražite savjet od stručnjaka za mentalno zdravlje kako biste se suočili sa stresom i eventualnim strahom od pasa u budućnosti.

Važno je shvatiti da ne krivite samog psa, već da se fokusirate na brigu o vlastitom zdravlju i procesu ozdravljenja. Sve ove korake treba preduzeti zajedno kako biste osigurali potpunu sigurnost i brigu nakon incidenta ugriza.

Oznake: Savjet, Ugriz