Karcinom usne duplje otkriva se pregledom kod zubara, a evo koji su sipmtomi

Karcinom usta može da se javi u bilo kom dijelu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlijezdama.

U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku. Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bijele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedjelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osjećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu.

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbjegavaju ove loše navike. Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), pretjerano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji.

Prema riječima dr Svetlane Valjarević, ORL specijaliste, prognoze za izlječenje prvenstveno zavise od stepena proširenosti bolesti.

– Po literaturnim podacima, ukupno petogodišnje preživljavanje kod pacijenata sa karcinomom usne duplje je od 60 do 70 odsto. Ukoliko je karcinom dijagnostikovan u ranoj fazi, hirurško uklanjanje tumora dovešće do potpunog izlječenja kod 90 procenata pacijenata – kaže dr Valjarević, navode “Novosti”.

– Ukoliko se tumor proširio na okolna tkiva, mišiće, nerve, kost, limfne čvorove ili dao udaljene metastaze, u liječenje mora biti uključen i onkolog koji će ordinirati radio ili hemioterapiju.

Kod pacijenata sa udaljenim metastazama, petogodišnje preživljavanje je samo 20 do 25 odsto.

Ostavite komentar: