Kao “ludi” sređujemo kuću: Čime se najviše opterećujemo, a šta gosti ipak prvo primijete

Stručnjaci sa stranice confused.com analizirali su podatke dobijene korišćenjem tehnologije koja prati naše oči kako bi uočili šta je to što ljudim najviše privlači pažnju u svakoj prostoriji.

Ako vam je stalo do toga da impresionirate goste svakim detaljem, možda će vas zanimati šta su otkrili, odnosno na koja područja bi trebalo da se fokusirate, a kojim dijelovima stana ne bi trebalo posvetiti previše pažnje.

U sklopu istraživanja ispitanicima su pokazane fotografije različitih prostorija u kući. Korišćenjem posebnog softvera za praćenje očiju zabilježen je ukupan broj pogleda upućenih prema različitim elementima prostorije, poput podova, prozora ili umjetničkih dela.

Kuhinja

Istraživanje je pokazalo da u kuhinji najviše pažnje privlači pod. Drugo mjesto, barem po broju pogleda, osvojili su kuhinjski ormarići, a slijedi ih radna ploča. Dakle, ako želite da oduševite goste kuhinjom čišćenje poda je pravi izbor.

Dnevni boravak

U dnevnoj sobi najviše pažnje privlače mekani dekori i ključni komadi namještaja. Stolovi, tepih i ukrasni jastuci privukli su najviše pogleda. I dok su jastuci zauzeli treće mjesto po broju pogleda, čini se da su ispitanicima zadržali pažnju duže od ostalih elemenata u dnevnoj sobi. Iznenađujuće, televizor nije privukao previše pažnje, kao ni umjetnička djela na zidovima. Njih su ljudi najmanje gledali.

Kupatilo

Ukoliko se duže zadrže u vašoj kući, velika je vjerovatnoća da će gosti otići u kupatilo. Tamo će im, barem prema rezultatima ovog istraživanja, najviše pažnje privući ogledalo. Drugo mjesto po broju pogleda zauzeli su ormarići ispod lavaboa, a treće sam lavabo.

Spavaća soba

I na kraju, u slučaju da gosti ostanu kod vas na spavanju, dobro je znati da će su spavaćoj sobi najviše pažnje obratiti na posteljinu, odnosno krevet. Samo neki će baciti pogled na komodu, a onda na prozore i ukrasne jastuke, ako ih imate.

Ostavite komentar: