Kako procijeniti kakav sir i meso kupujete na pijaci

Šta kada se svojski naradimo, pa se umorimo i ogladnimo? Da li da pojedemo neko meso i salatu, nasiječemo slaninicu pa zalijemo pivom, ili da uz to pojedemo i nekoliko kolača ili veliku čokoladu? Šta nam može vratiti snagu?

“Ako je veliki napor u pitanju, čovjek mora da bude opskrban sa proteinima i dodatno karbohidratima. Kod velikog napora, mi prvo trošimo glikogen iz mišića, srčanog mišića, mozga, tjelesne muskulature i kad ga sagorimo energetska potrošnja prelazi na aminokiseline, ne možemo da sagorijevamo glikogen i šećere u našim mišićima. Onda nastupaju aminokiseline koje trošimo iz naših mišića i ako to ne opskrbimo sa onim što će zamijeniti te aminokiseline i obnoviti sa onim što se sagorijeva, onda je to dekompenzovani umor, stravičan umor. Dakle, moramo da imamo dobar obrok, ali moramo da ga opskrbimo sa stejkom od recimo 400 grama mesa jer sa tom količinom mesa po obroku mi ćemo da obnovimo aminokiseline koje smo sagorjeli”, otkriva za TV Prva gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

U skladu sa tim, on kaže da, nema kosmonauta koji je vegan i da se esencijalne aminokiseline dobijaju isključivo iz mesa.

“Mi bez mesa ne možemo. Da li je to meso, riba, tunjevina, stvar je ukusa. Takođe, mora biti kvalitetnih ugljenih hidrata. Idealno je što imamo mladih krompirića. Imaju puno vitamina C i dobri su za mozak”.

Takođe, dr Perišić dodaje da moramo da čuvamo jetru od masnoće i alkohola i da ne pretjerujemo. Optimalna mjera je 300 ml vina dnevno ili dvije čašice rakije.

Gost TV Prva upozorava na to da bijela mast ima jako loše lipide i da šteti.

“Živina na pijaci koja ima žutu mast je hranjena hranom koja se viđa na dvorištima, a bijela mast je koncentrat. Nisu dobri ni lipidi telećeg mesa, ono jeste ukusnije, ali nije zdravije. Najzdravije je goveđe meso”.

Kod izbora sireva treba obratiti pažnju na gorčinu i kiselost, ali i na to da li je pod rukom gromuljičast i raspada se, jer, kaže, ako je tako, onda je “vještak, sir od zejtina”, prenosi “B92”.

 

 

Ostavite komentar: