Kako odrediti nivo sunčeve svjetlosti za sobne biljke? Obezbijedite im najbolje uslove

Previše ili premalo svjetlosti može negativno da utiče na biljke, što je čini sklonijom bolestima, štetočinama i potpunom uništavanju.

Srećom, za većinu biljaka unaprijed znamo koju količinu svjetlosti žele.

Često je lakše odrediti količinu sunca u dvorištu nego unutra. Napolju možete jasno da vidite gdje je sijenka i gdje sunce direktno udara. Svjetlost je suptilnija u zatvorenom prostoru, a da biste shvatili da li će kućna biljka da bude  srećna u vašem prostoru, korisno je da znate različite vrste osvjetljenja koja imate u svom domu.

Postoje tri glavne vrste unutrašnjeg osvjetljenja biljaka
1. Jarko svjetlo

Jarko svjetlo znači sunčani prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji prima direktno svjetlo tokom cijelog dana. Trebalo bi da dobije najmanje pet do šest sati sunčeve svjetlosti svakog dana, po mogućnosti više. Briga o biljkama ponekad može da bude teža tokom zime, tako da se oduprite se iskušenju da biljku pomjerite bliže prozoru. Većina biljaka kojima je potrebna jaka svjetlost neće moći da podnesu hladan vazduh koji se povećava što se približavate prozoru.

2. Indirektno svjetlo

Indirektno svjetlo se može naći na mjestima sa prozorom okrenutim prema istoku ili u unutrašnjosti sobe koja prima puno svjetlo sa prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

3. Slabo osvjetljenje

Mnoge sobe se kvalifikuju kao slabo osvjetljenje, posebno zimi. Sobe sa prozorima okrenutim prema sjeveru ili djelimično zaklonjenim prozorima bi se kvalifikovale kao situacije sa slabom osvijetljenošću. Biljke i dalje mogu rasti u prostorijama sa slabom osvijetljenošću uz dodatak vještačkog svjetla, prenose NovostiMagazin.

Ostavite komentar: